Wafle kokosowe



Wafel przekładany masą kokosową oraz kakaową. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego wafla przekładanego masą kajmakową oraz dżemem. Myślę, że fanom mleka w proszku powinien smakować.

Składniki: 
  • 4 sztuki wafla 
Masa kokosowa: 
  • 1 kostka margaryny 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 1 szklanka mleka w proszku 
Wszystkie składniki na masę kokosową z wyjątkiem mleka w proszku należy zagotować, a następnie ostudzić.Po ostudzeniu masy wymieszać z mlekiem w proszku. 

Masa kakaowa: 
  • 3/4 szklanki śmietany 18% 
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • cukier wanilinowy 
  • 2 łyżki kakao 
Wszystkie składniki na masę kakaową należy zagotować, lekko przestudzić. Letnią masą smarować wafle. Masa ta wychodzi dość rzadka, ale wszystko później ładnie stężeje.
Smarujemy wafla wg schematu: WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL-MASA KOKOSOWA-WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL. Wafla lekko dociskamy np.książka przez około 15 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia mas. Należy jednak pamiętać, aby po około 15 - 20 minutach należy obrócić wafla i tak powtórzyć 2- 3 razy.


Smacznego.

Komentarze