Wafle kokosowe
Wafel przekładany masą kokosową oraz kakaową. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego wafla przekładanego masą kajmakową oraz dżemem. Myślę, że fanom mleka w proszku powinien smakować.
Składniki:
- 4 sztuki wafla
Masa kokosowa:
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 szklanka mleka w proszku
Wszystkie składniki na masę kokosową z wyjątkiem mleka w proszku należy zagotować, a następnie ostudzić.Po ostudzeniu masy wymieszać z mlekiem w proszku.
Masa kakaowa:
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki na masę kakaową należy zagotować, lekko przestudzić. Letnią masą smarować wafle. Masa ta wychodzi dość rzadka, ale wszystko później ładnie stężeje.
Smarujemy wafla wg schematu: WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL-MASA KOKOSOWA-WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL. Wafla lekko dociskamy np.książka przez około 15 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia mas. Należy jednak pamiętać, aby po około 15 - 20 minutach należy obrócić wafla i tak powtórzyć 2- 3 razy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz