wtorek, 6 maja 2014

Wafle kokosowe



Wafel przekładany masą kokosową oraz kakaową. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego wafla przekładanego masą kajmakową oraz dżemem. Myślę, że fanom mleka w proszku powinien  smakować.


Składniki:
  • 4 sztuki wafla
Masa kokosowa:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleka w proszku
Wszystkie składniki na masę kokosową z wyjątkiem mleka w proszku należy zagotować, a następnie ostudzić.Po ostudzeniu masy wymieszać z mlekiem w proszku.

Masa kakaowa:
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki na masę kakaową należy zagotować, lekko przestudzić. Letnią masą smarować wafle. Masa ta wychodzi dość rzadka, ale wszystko później ładnie stężeje.
Smarujemy wafla wg schematu: WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL-MASA KOKOSOWA-WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL. Wafla lekko dociskamy np.książka przez około 15 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia mas. Należy jednak pamiętać, aby po około 15 - 20 minutach należy obrócić wafla i tak powtórzyć 2- 3 razy.

Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz