Babka herbaciana
Przepis na bardzo aromatyczną i wilgotną babkę z dużą ilością rodzynek i cytrynową nutką.
Dzięki naparowi z herbaty babka zyskuje brunatny kolor oraz charakterystyczny posmak.
Im mocniejszy napar, tym smak będzie bardziej wyrazisty.
Babka ta świetnie pasuje i do kawy i do herbaty.
Składniki:
- 500 g mąki
- 160 g masła
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 2 szklanki mocnej herbaty (użyłam o smaku miodu i wanilii)
- 160 g rodzynek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- szczypta soli
Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem stopniowo dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać ostudzoną (do temperatury pokojowej) herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy keksowej.
Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180 st.C. Po wystudzeniu babkę polukrować.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
- odrobina wody
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, dodając tyle wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz