Babka herbaciana



Przepis na bardzo aromatyczną i wilgotną babkę z dużą ilością rodzynek i cytrynową nutką. 
Dzięki naparowi z herbaty babka zyskuje brunatny kolor oraz charakterystyczny posmak.
Im mocniejszy napar, tym smak będzie bardziej wyrazisty.
Babka ta świetnie pasuje i do kawy i do herbaty.

Składniki: 
  • 500 g mąki 
  • 160 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 żółtka 
  • 2 szklanki mocnej herbaty (użyłam o smaku miodu i wanilii) 
  • 160 g rodzynek 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżeczka startej skórki z cytryny 
  • szczypta soli 
Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem stopniowo dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać ostudzoną (do temperatury pokojowej) herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy keksowej.
Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180 st.C. Po wystudzeniu babkę polukrować.

Lukier: 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • sok z połówki cytryny 
  • odrobina wody 
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, dodając tyle wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. 


Smacznego.


Komentarze