piątek, 2 maja 2014

Racuchy


Racuchy z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że rosną dość wysokie. 
Jest to jeden z lepszych przepisów na racuchy, jakie do tej pory testowałam.  
Myślę, że mogą stanowić świetną alternatywę dla racuchów drożdżowych.


Składniki:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
Jajko ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do utartych jajek z cukrem. Mleko dodajemy partiami podczas wsypywanie mąki. DO utartej masy możemy wkroić jedno jabłko pokrojone w plasterki lub banana również pokrojonego na plasterki. Smażymy na rozgrzanym oleju na słabym ogniu. Racuchy po upieczeniu wykładamy na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem. Wedle własnych upodobań. Z podanej porcji wychodzi 20 sztuk.


Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz