Ciasto z rabarbarem i budyniem




Jest to ciasto, które z powodzeniem można nazwać całorocznym, gdyż pasują do niego zarówno jabłka, śliwki, czy brzoskwinie. U mnie w wersji bardziej kwaśnej, gdyż jest z dodatkiem rabarbaru, który przełamuje słodycz ciasta. Ciasto jest wilgotne, ale najlepiej smakuje na 2 - 3 dzień.

Składniki:
Ciasto: 
  • 4 pełne szklanki mąki 
  • 250 g miękkiego masła 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i zagniatamy do czasu, aż utworzy się kulka. Jeśli będzie zbyt się lepiło można podsypać mąkę, ale nie należy podsypywać jej dużo. Jeśli zaś nie będzie chciało się lepić, to należy dodać jeszcze niedużą ilość śmietany, np. około 1 łyżki. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą kulkę ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą wykładamy spód i około 3-4 cm boków formy do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm. 

Budyń: 
  • 1 litr mleka 
  • 3 budynie waniliowe bez cukru 
  • 7-8 łyżek cukru 
Dodatkowo: 
  • 500 g drobno pokrojonego rabarbaru (jeśli będzie kwaśny można posłodzić około 3 łyżkami cukru, a następnie wymieszać) 
800 ml mleka przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i cukrem i wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do zgęstnienia.
Na przygotowane ciasto przekładamy pokrojony rabarbar i pokrywamy go gorącym budyniem. Na budyń, na grubych oczkach tarki ścieramy schłodzone ciasto.
Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy około 60 minut (do zrumienienia). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego.

Komentarze