Deser budyniowo - galaretkowy z bitą śmietaną



Jest to przepis w którym z powodzeniem możemy wykorzystać truskawki, jak i np. banany lub inne owoce na które w tej chwili mamy ochotę. Jest on bardzo szybki, a zarazem bardzo smaczny. 

Składniki: 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka 
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 2,5 płaskie łyżki cukru 
  • 400 ml mleka 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 500 ml wrzącej wody 
  • 1 bita śmietana w proszku 
  • 1 śmietan-fix do ubijania śmietany 
  • 200 ml zimnego mleka
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (50 g) lub gotowej posypki czekoladowej 
Budyń, mąkę oraz cukier wsypać do odrobiny mleka. Resztę zagotować. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, stale mieszając.Ściągnąć z płomienia, gdy przestanie gęstnieć.
Po 2-3 minutach wlać gorący budyń do pucharków (gdy zrobimy to później, budyń zastygnie i nabierze twardej konsystencji, a chodzi o to, żeby jeszcze gorący nabrał owej konsystencji w naczyniu i tym samym ukształtował się prawidłowo).
Do wrzącej wody wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej włożyć do zimnej wody, co jakiś czas mieszając).
Następnie zostawić, aby lekko zastygł.
Wlać na budyń (musi mieć taką konsystencję, aby nie przeciekł obok budyniu na boki). Ja dodatkowo do jeszcze tężejącej galaretki dałam pokrojone na ćwiartki truskawki.
Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Do miski wlać mleko, wsypać bitą śmietanę w proszku oraz śmietan-fix i ubijać około 5 minut.
Nałożyć bitą śmietanę szprycą dekoracyjną do pucharków. Zetrzeć na tarce czekoladę i posypać po wierzchu. Można udekorować na wierzchu truskawkami. Z podanej porcji wychodzą 4 pucharki deseru.


Smacznego.


Komentarze