Owsianka bananowa



Owsianka jest moim ulubionym śniadaniem. Bardzo często robię ją w ciągu tygodnia. Bardzo szybko się ją robi, jest smaczna, zdrowa oraz pożywna. Moja owsianka musi być bardzo gęsta, taka najbardziej mi smakuje, ale nie pogardzę tez owsianką bardziej płynną. Przepis na nią pojawi się już wkrótce;-)

Składniki:
  • 6 łyżek płatków owsianych 
  • 100 ml wody 
  • 100 ml mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 banan pokrojony w plasterki 
  • szczypta cynamonu
Płatki owsiane zalewamy wodą w rondelku i zostawiamy na chwilę. Po kilku minutach gotujemy z solą na małym ogniu, często mieszając. Gdy wchłonie wodę zalewamy mlekiem , dodajemy połowę pokrojonego banana i znów gotujemy do zgęstnienia.
Owsiankę wykładamy na talerz, dekorujemy resztą banana i posypujemy cynamonem.


Smacznego.

Komentarze