Pucharki z musem brzoskwiniowym
Coś słodkiego na deser :-) Jest to przepis na bardzo lekki deser brzoskwiniowy. W przepisie podane jest, aby użyć brzoskwiń z puszki, lecz z powodzeniem można użyć dojrzałych brzoskwiń z drzewa. Przepis można różnie modyfikować zmieniając, np. brzoskwinie na inne owoce.
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki cytrynowe
- parę sztuk herbatników
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietany 36%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Brzoskwinie wraz z zalewą przełożyć do miksera, dodać płynną galaretkę i zmiksować. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała i miała konsystencję gęstej śmietany.
Na spód pucharków nałożyć kawałki brzoskwiń i warstwę musu brzoskwiniowego, na nią śmietanę ubitą z cukrem wanilinowym i kruszonkę z herbatników oraz mocno schłodzonej czekolady (składniki należy drobno zmiksować), następnie ponownie warstwę musu brzoskwiniowego. Udekorować bitą śmietaną i kruszonką. Wstawić do lodówki - podawać mocno schłodzone. Z podanej porcji wychodzą 4 pucharki deseru.
Smacznego.
Przepis pochodzi z programu ''Ewa Wachowicz'', jednak lekko przeze mnie zmodyfikowany
Komentarze
Prześlij komentarz