niedziela, 4 maja 2014

Pucharki z musem brzoskwiniowym



Coś słodkiego na deser :-) Jest to przepis na bardzo lekki deser brzoskwiniowy. W przepisie podane jest, aby użyć brzoskwiń z puszki, lecz z powodzeniem można użyć dojrzałych brzoskwiń z drzewa. Przepis można różnie modyfikować zmieniając, np. brzoskwinie na inne owoce.


Składniki:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki cytrynowe
  • parę sztuk herbatników
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2  szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Brzoskwinie wraz z zalewą przełożyć do miksera, dodać płynną galaretkę i zmiksować. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała i miała konsystencję gęstej śmietany.
Na spód pucharków nałożyć kawałki brzoskwiń i warstwę musu brzoskwiniowego, na nią śmietanę ubitą z cukrem wanilinowym i kruszonkę z herbatników oraz mocno schłodzonej czekolady (składniki należy drobno zmiksować), następnie ponownie warstwę musu brzoskwiniowego. Udekorować bitą śmietaną i kruszonką. Wstawić do lodówki - podawać mocno schłodzone. Z podanej porcji wychodzą 4 pucharki deseru.

Smacznego.

Przepis pochodzi z programu ''Ewa Wachowicz'', jednak lekko przeze mnie zmodyfikowany

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz