Rafaello na krakersach



Jest to ciasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. 
Słone krakersy przełamują słodycz ciasta. Budyń najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze ostygnął. Po jednym dniu krakersy miękną i tworzą spójną całość z masą. 

Składniki: 
  • 3 paczki krakersów (ja zużyłam 2) 
  • 3 szklanki mleka 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii 
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej 
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru) 
  • 3 żółtka 
  • 300 g masła 
  • 1 i 1/2 paczki wiórek kokosowych 
  • do posypania: 100 g wiórek kokosowych przysmażonych na patelni na 2 łyżkach masła 
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym (lub z 1/2 laską wanilii wydrążoną z ziarenek - po zagotowaniu mleka należy ją wyjąć; ziarenka natomiast dodać do mąki). Do gotującego mleka należy wlać 1 szklankę mleka wymieszanej z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, budyniem, żółtkami (i ew. ziarenkami wanilii). Zagotować, ciągle mieszając. Powstały budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała ona jego powierzchni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
300 g masła utrzeć mikserem, powoli dodawać do niego zimny budyń, dalej miksując. Na końcu dodać wiórki kokosowe i ponownie zmiksować. 
Blaszkę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm wyłożyć pierwszą warstwę krakersów. Wyłożyć na nią 1/3 kremu. Przykryć drugą warstwą krakersów, posmarować połową pozostałego kremu. Ułożyć trzecią warstwą krakersów i posmarować pozostałym kremem. Posypać przysmażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki. Najlepsze jest wtedy, gdy krakersy zmiękną, gdyż wtedy lepiej się kroi.


Smacznego.


Komentarze