Cynamonowiec
Ciasto te zrobiłam z okazji Świąt Wielkanocnych. Robiłam je po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że jestem nim zachwycona. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień, kiedy zrobi się bardziej wilgotne. Wtedy też rozpływa się wprost w ustach. Nie zalecam podmieniać powideł śliwkowych na inne, gdyż dopełniają cały smak ciasta.
Składniki na ciasto cynamonowe:
- 4 jajka
- 300 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 15 g cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 200 g mąki
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemy w formie o wymiarach 36 x 26 cm przez ok 35 minut w 180 st.C.
Składniki na ciasto makowe:
- 8 białek
- 8 łyżek cukru
- 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
- 3/4 szklanki maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- kilka kropli aromatu migdałowego
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 st.C.
Masa:
- 8 żółtek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 150 g cukru
- 250 g masła
- 1 łyżka spirytusu
- 4 łyżki waniliowej kawy cappuccino
Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus i dokładnie mieszamy.
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej z orzechami
- 3 łyżki kremówki
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł
Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki i kiedy utworzą jednolitą masę, polewa jest gotowa.
Smacznego.
Przepis bardzo ciekawy, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miłe słowa, jest mi bardzo miło:-)
UsuńCiasto naprawdę jest bardzo dobre, będę miała znowu je okazję powtórzyć z okazji Pierwszej Komunii Świętej.
Proszę dać znać, czy będzie smakowało ;-)