piątek, 16 maja 2014

Naleśniki z serem zapiekane na patelni




Jest to danie, które pamiętam ze stołówki szkolnej. Zawsze mi bardzo smakowało. Jakoś wcześniej nie wpadłam na pomysł, że są one podsmażane drugi raz na patelni. Bardzo polecam przepis, na takie naleśniki, zawsze jest to jakaś alternatywa dla klasycznych naleśników. 


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej
  • 3 jajka 
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
Mąkę mieszamy z mlekiem mikserem, bardzo dokładnie. Dodajemy jajka , sól i znowu mieszamy. Wlewamy wodę , olej , mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta  i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół odstanie od patelni. Przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Z podanej porcji powinno wyjść około 30 naleśników.

Masa serowa:
  • 500 g sera białego
  • 2 żółtka sparzone wcześniej we wrzątku
  • 6 łyżek cukru, można dosłodzić, jeśli będzie za mało
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), zależy od tego, czy ser jest bardzo suchy
  • opcjonalnie: skórka starta z cytryny lub z pomarańczy, cukier wanilinowy lub miąższ z laski wanilii
Ser rozcieramy widelcem, można również przekręcić przez maszynkę, dodajemy 2 żółtka, cukier i bardzo dokładnie rozcieramy, tak aby nie było czuć kryształków cukru. 
Opcjonalnie dodajemy pozostałe składniki.
Naleśniki smarujemy masą serową i zwijamy w rulon. 
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki na złoty kolor łączeniem do dołu. Podajemy od razu.

Smacznego.

2 komentarze :

  1. MNIAM, ależ muszą być pyszne takie naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że są pyszne;-)
      Mojej rodzince smakowało, więc teraz piekę, tylko takie.

      Usuń