Pychotka kokosowo - makowa z polewą czekoladową
Ciasto składa się ze spodu z wiórek kokosowych oraz z maku. Na to wyłożona jest masa budyniowa, biszkopty i całość polana polewą czekoladową, która znakomicie pasuje do tego ciasta. Całość jest bardzo dobra, a co najważniejsze nie jest bardzo słodkie.
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka suchego maku
- 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder, mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie dodać mak, wiórki kokosowe, aromaty i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36 x 24 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st.C na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut (na funkcji góra-dół 180 st.C), aż ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić co całkowitego ostygnięcia.
Krem budyniowy:
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego (możemy użyć prawdziwej wanilii lub cukru wanilinowego)
Żółtka z cukrem ubić na białą pianę (mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut).
Dodać obie mąki, mleko i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje (powstanie gęsty budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia – masa ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
Następnie do masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Na końcu dodać aromat, wymieszać.
Wierzch:
- około 100-120 g biszkoptów
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do rondelka przełożyć margarynę, dodać kakao, cukier, wodę i zagotować. Wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i energicznie, szybko wymieszać, znów zagotować. Polewę zdjąć z ognia i odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia.
Gotową polewę wylać na wierzch biszkoptów. Ciasto odstawić na parę godzin, aż polewa całkowicie ostygnie i bardziej zgęstnieje, a smaki się przenikną.
Smacznego.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń