Pychotka kokosowo - makowa z polewą czekoladową



Ciasto składa się ze spodu z wiórek kokosowych oraz z maku. Na to wyłożona jest masa budyniowa, biszkopty i całość polana polewą czekoladową, która znakomicie pasuje do tego ciasta. Całość jest bardzo dobra, a co najważniejsze nie jest bardzo słodkie. 

Składniki:
Beza: 
  • 6 białek 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka suchego maku 
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder, mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie dodać mak, wiórki kokosowe, aromaty i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36 x 24 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st.C na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut (na funkcji góra-dół 180 st.C), aż ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić co całkowitego ostygnięcia.

Krem budyniowy: 
  • 6 żółtek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 litra mleka 
  • 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego (możemy użyć prawdziwej wanilii lub cukru wanilinowego) 
Żółtka z cukrem ubić na białą pianę (mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut).
Dodać obie mąki, mleko i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje (powstanie gęsty budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia – masa ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
Następnie do masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Na końcu dodać aromat, wymieszać. 

Wierzch: 
  • około 100-120 g biszkoptów 
Polewa: 
  • 1/4 kostki margaryny 
  • 2 łyżki kakao 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 łyżki wody 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Do rondelka przełożyć margarynę, dodać kakao, cukier, wodę i zagotować. Wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i energicznie, szybko wymieszać, znów zagotować. Polewę zdjąć z ognia i odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia.
Gotową polewę wylać na wierzch biszkoptów. Ciasto odstawić na parę godzin, aż polewa całkowicie ostygnie i bardziej zgęstnieje, a smaki się przenikną.


Smacznego.


Komentarze

Prześlij komentarz