piątek, 16 maja 2014

Fale Dunaju z jabłkami


Ciasto klasyk, cóż można więcej powiedzieć. 
Składa się z warstwy waniliowo - czekoladowej, w ciasto powtykane owoce, na to masa budyniowa i całość zwieńczona gorzkim kakao. 
Zamiast jabłek z powodzeniem można użyć wiśni, gdy tylko będzie na nie sezon, na pewno jeszcze raz zrobię te ciasto i zaprezentuję je na blogu. 
Zimą zaś, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców, możemy użyć brzoskwiń z puszki, pokrojonych w grubą kostkę. 
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy zwilgotnieje.


Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180 g margaryny, w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 kg jabłek
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i ponownie ucieramy, na białą, puszystą masę, a  później stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym w miarę delikatnie dodajemy ją do ciasta (najlepiej porcjami). Połowę ciasta przekładamy do blachy 36 x 24 cm posmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Do pozostałej części wsypujemy kakao i mieszamy łopatką. Ciasto kakaowe przekładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Cząstki jabłek wtykamy w ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C.  i pieczemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3/4 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobiony w 1/2 szklance mleka proszek budyniowy i gotujemy budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Masę budyniową wykładamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy gorzkim kakao. 
Można również posypać startą gorzką czekoladą lub zrobić polewę czekoladową.

Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz