Serce z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowym





Czekoladowe serce z ciasta francuskiego piekłam na prezent w lutym tego roku. Do wypieku zachęcił mnie jego bardzo ładny, estetyczny wygląd, szybkość oraz prostota wykonania. Serce zapakowane w celofan i przewiązane czerwoną wstążką może stanowić słodki, walentynkowy prezent. Myślę, że tak samodzielnie przygotowany podarunek będzie dla osoby obdarowanej miłym zaskoczeniem. A w smaku? Kruche, maślane, rozpływające się w ustach, z lekką nutą czekolady. 




Składniki: 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 30 g mlecznej czekolady 
  • 30 g gorzkiej czekolady 
  • 50 ml śmietanki kremowej 30% 



Śmietankę kremową przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Czekoladę łamiemy do oddzielnej miseczki i zalewamy zagotowaną śmietanką kremową. Mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do ostudzenia i zgęstnienia. 




Z 1 ciasta francuskiego wycinamy serce. Szablon zrobiłam sama na dużej kartce papieru (mniej więcej serce zajęło mi format A3). Na wycięte serce nakładamy krem czekoladowy, przykrywamy drugim wyciętym sercem z ciasta francuskiego. 

Następnie nacinamy je od środka, robiąc niezbyt grube paseczki. Każde paseczek skręcamy w tą samą stronę 3-4 razy. Pieczemy w 210 st.C. przez 20 minut. Z pozostałego ciasta możemy powycinać ciasteczka, tylko pieczemy je krócej, około 15 minut.


Smacznego.

Komentarze

  1. Bardzo ładnie wygląda, podoba mi to serduszko :) W walentynki do przetestowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałbym dostać takie Serce na Walentynki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie podrzuć przepis wybrance serca i może na Walentynki przygotuje :)

      Usuń
  3. Super się prezentuje to serducho <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, chyba upiekę na święta w prezencie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz