Ciasto łaciate
Dziś ciasto, które nie jest bardzo czaso - i pracochłonne, ale przy tym jest bardzo smaczne. Ciasto jasne i ciemne tworzy ładny, łaciaty wzór. Dopełnieniem jest masa budyniowa, jak i ,,Delicje'', które przykryte są warstwą galaretki pomarańczowej. Ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową lub w wersji mniej słodkiej i kalorycznej - cukrem pudrem. Smaki, idealnie się ze sobą łączą, ciasto jest wilgotne i najlepsze na II dzień, po przygotowaniu :)
Składniki:
Ciasto kruche jasne:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło, pokrojone na małe kawałeczki i żółtka. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki
Ciasto kruche ciemne:
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia i ucieramy mikserem na gładką masę. Do ciasta ścieramy na grubych oczkach jasne, kruche ciasto, następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36 x 24 cm. Pieczemy w 180 st.C. przez około 45 minut.
Dodatkowo:
- napar z herbaty (1/2 szklanki)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 budyń śmietankowy
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- 1 opakowanie ,,Delicji''
Połowę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka, wlewamy mieszankę budyniu z cukrem, mieszamy do zgęstnienia, studzimy.
Następnie ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku, studzimy.
Placek przekrawamy na pół, nasączamy naparem z herbaty.
Jeden płat smarujemy cienko masą budyniową, układamy ,,Delicje'', wylewamy tężejącą galaretkę, na galaretkę dajemy resztę masy i przykrywamy drugim plackiem.
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier puder, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy. Zestawiamy z ognia już w trakcie rozpuszczania, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa czekoladowa. Następnie polewamy nią wierzch ciasta.
Smacznego.
Super ciacho i pewnie było bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, smakowało wszystkim ;). Pozdrawiam.
UsuńLece po łyżeczkę i zaraz zjem to ciasto z monitora komputera :D
OdpowiedzUsuńTe wszystkie warstwy razem na pewno świetnie się łączą <3
OdpowiedzUsuńSuper. Zjadłabym kawaleczek
OdpowiedzUsuńAż mi się jeść zachciało, pycha :)
OdpowiedzUsuńMniam :-) pysznie wygląda 😊podywam duży kawałek do kawy 😊
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń