piątek, 30 grudnia 2016

Sernik królewski

Sernik królewski to wypiek złożony z kakaowego, kruchego ciasta i zwartej, ciężkiej masy serowej z dodatkiem rodzynek ;). Możecie dodać również inne bakalie, świetnie na pewno będzie pasowała skórka pomarańczowa ;). Sernik w smaku jest bardzo dobry, smaki dobrze ze sobą współgrają. Jeśli chcecie uzyskać wyższy sernik to użyjcie nieco mniejszej formy, najlepsza myślę, że będzie o wymiarach 30 x 25 cm.
Jutro Sylwester, więc korzystając z okazji chciałabym Wam, Kochani czytelnicy życzyć wszelkiej pomyślności w Nowym Roku, aby Wasze plany i marzenia się spełniały, wielu wspaniałych, słodkich inspiracji oraz oczywiście, żeby zdrowie Nam wszystkim dopisywało ;).

Składniki:
Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, smalec, żółtko i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Owijamy je w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika.

Masa serowa:
  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 185 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • garść rodzynek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy po łyżce twarogu i miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i bakalie.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki. Na nie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i pieczemy około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. 



Smacznego.

11 komentarzy :

  1. Jak babcia piekła to zawsze wyjmowałam z niego rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ja to rodzynki bardzo lubię ;).

      Usuń
  2. Ten sernik jest popisowym ciastem naszej babci :D Ale robi go bez rodzynków :D
    My również Tobie życzymy aby ten nadchodzący rok był dla Ciebie pełen wspaniałych chwil :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik jak wyjęty z katalogu, cudny :) Wszystkiego najlepszego w NR :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu i wzajemnie wszystkiego dobrego ;).

      Usuń
  4. uwielbiam serniki:)
    wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze sobie kiedyś upiec taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden z moich ulubionych serników. Niestety po mimo tego że uwielbiam bakalie to w serniku ich nie znoszę :D

    OdpowiedzUsuń