niedziela, 18 grudnia 2016

Ciasto łaciate

Dziś ciasto, które nie jest bardzo czaso - i pracochłonne, ale przy tym jest bardzo smaczne. Ciasto jasne i ciemne tworzy ładny, łaciaty wzór. Dopełnieniem jest masa budyniowa, jak i ,,Delicje'', które przykryte są warstwą galaretki pomarańczowej. Ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową lub w wersji mniej słodkiej i kalorycznej - cukrem pudrem. Smaki, idealnie się ze sobą łączą, ciasto jest wilgotne i najlepsze na II dzień, po przygotowaniu :)


Składniki:
Ciasto kruche jasne:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło, pokrojone na małe kawałeczki i żółtka. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki 

Ciasto kruche ciemne:
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia i ucieramy mikserem na gładką masę. Do ciasta ścieramy na grubych oczkach jasne, kruche ciasto, następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36 x 24 cm. Pieczemy w 180 st.C. przez około 45 minut. 

Dodatkowo:
  • napar z herbaty (1/2 szklanki)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie ,,Delicji'' 
Połowę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka, wlewamy mieszankę budyniu z cukrem, mieszamy do zgęstnienia, studzimy. 
Następnie ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku, studzimy. 
Placek przekrawamy na pół, nasączamy naparem z herbaty.
Jeden płat smarujemy cienko masą budyniową, układamy ,,Delicje'', wylewamy tężejącą galaretkę, na galaretkę dajemy resztę masy i przykrywamy drugim plackiem. 

Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier puder, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy. Zestawiamy z ognia już w trakcie rozpuszczania, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła.

Dodajemy  kakao i mieszamy trzepaczką,  aż powstanie gładka polewa czekoladowa. Następnie polewamy nią wierzch ciasta.

Smacznego. 
Źródło przepisu

8 komentarzy :

  1. Super ciacho i pewnie było bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, smakowało wszystkim ;). Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Lece po łyżeczkę i zaraz zjem to ciasto z monitora komputera :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Te wszystkie warstwy razem na pewno świetnie się łączą <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi się jeść zachciało, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :-) pysznie wygląda 😊podywam duży kawałek do kawy 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń