poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ciasto Dynastia

Jako, że niedługo święta, proponuję Wam dziś świąteczny wypiek, który będzie idealnie pasował na bożonarodzeniowy stół ;) Dynastia, jest to ciasto składające się z warstwy ciasta czekoladowe, kokosowego, masy na bazie syropu brzoskwiniowego, maślanych herbatników oraz polewy z białej czekolady. Wszystkie warstwy ciasta idealnie się uzupełniają i doskonale do siebie pasują :).
Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 4 mniejsze jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 pełna szklanka wiórków kokosowych 
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku w około dwuminutowych odstępach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kokos.
Spód formy o wymiarach 25 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Rozsmarowujemy na nim pierwsze ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, około 15 - 20 minut. 
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pieczemy drugi biszkopt. Oba biszkopty studzimy do temperatury pokojowej.

Galaretka:
  • 1 puszka brzoskwiń (bez syropu)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 700 ml wrzątku
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i kiedy przestygnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretkę od czasu do czasu mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż zacznie tężeć.

Krem:
  • 250 ml syropu z brzoskwiń
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (łyżki dość spore)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g bardzo miękkiego masła
200 ml syropu z brzoskwiń przelewamy do niewielkiego garnka i zagotowujemy, a pozostałe 50 ml miksujemy z całym jajkiem oraz żółtkiem, cukrem i mąkami. Przygotowany budyń, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło miksujemy na jasny puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu. Miksujemy do chwili, aż krem będzie gładki i jednolity.

Polewa:
  • 7 łyżek śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • herbatniki maślane (ok. 15 sztuk)
W formie do pieczenia umieszczamy biszkopt kakaowy i delikatnie smarujemy go kremem (około 2 łyżki). Następnie wylewamy na niego tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Zastygniętą galaretkę smarujemy 2 łyżkami kremu i kładziemy na nim ciasto kokosowe, na które wykładamy resztę masy.
Ostatnią warstwę masy przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować). Po zdjęciu z palnika dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki.


Smacznego.
Źródło przepisu

14 komentarzy :

  1. Poproszę o duży kawałek 😀prezentuje się rewelacyjnie 😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :)
    Mam nadzieję, że tak jak i serial, nigdy się nie kończy... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, też bym chciała, żeby się nigdy nie kończyło, ale niestety tak nie jest ;).

      Usuń
  3. Jak jest warstwa kokosowa to już w ogóle jesteśmy na tak! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Warstwowce jak najbardziej TAK ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie i to ciasto;)
    moze i dużo przy nim pracy ale efekt końcowy jest tego wart:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, uwielbiam robić przekładańce ;).

      Usuń