środa, 21 grudnia 2016

Słonecznikowiec


Słonecznikowiec to ciasto, które od dawna jest znane w blogosferze i jest na niego wiele różnych przepisów. Ja również postanowiłam je upiec :). Składa się z czekoladowego biszkoptu, kremu maślano - kajmakowego, kakaowej bitej śmietany, a na wierzchu jest karmelizowany słonecznik, który fajnie chrupie podczas jedzenie ;). Nie będę ukrywała, że ciasto wychodzi bardzo słodkie, więc radzę Wam, abyście zmniejszyli ilość cukru w podanych składnikach. Polecam Wam go na świąteczny stół, jak i na inne uroczystości :).

Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do powstania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, stale ubijając. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy szpatułką. Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 st.C. przez około 30 minut.

Karmelizowany słonecznik:
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 300 g łuskanego słonecznika
W rondelku rozpuszczamy masło i cukier, kolejno dodajemy mleko i słonecznik. Całość gotujemy około 15 minut na średnim ogniu, często mieszając masę. Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę słonecznikową przekładamy do formy i pieczemy w 180 st.C. przez około 10-15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym drobno kruszymy.

 Krem maślano - kajmakowy:
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 puszka kajmaku (400 g)
  • 2/3 karmelizowanego słonecznika z przepisu powyżej
  • 1 mały kieliszek wódki
Masło ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej stale miksując. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie miksujemy. Wsypujemy do kremu 2/3 karmelizowanego słonecznika, mieszamy.

Kakaowy krem śmietankowy:
  • 500 g śmietany kremówki 36% 
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
Kremówkę ubijamy na sztywno masę. Dodajemy cukier puder, kakao i wlewamy cienkim strumieniem letnią żelatynę, miksujemy ponownie całość dokładnie, ale krótko.

Poncz:
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki)
Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy przekładamy do formy i nasączamy połową zaparzonej, zimnej kawy. Wykładamy krem maślano-kajmakowy. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go pozostałą kawą i smarujemy kremem kakaowo-śmietankowym. Posypujmy pozostałą 1/3 karmelizowanego słonecznika. 


Smacznego.



12 komentarzy :

  1. Nasza siostra czasem to ciasto robi i naprawdę wszyscy je bardzo lubią a szczególnie nasza mama :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować. Uwielbiam tego typu ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo jest pyszne, mimo, że jest baaaardzo słodkie ;)

      Usuń
  3. Chyba pożarłabym tą mase słonecznikową! Uwielbiam te pestki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najbardziej lubię ta masę, fajnie chrupie podczas jedzenia ;)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam, ale podoba mi się, tylko wódkę bym z niego wyeliminowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie w takim razie wypróbuj, wódkę oczywiście możesz wyeliminować, nie nie stoi na przeszkodzie ;).

      Usuń
  5. uwielbiam ciasta ze słonecznikiem, a ten wygląda wyjątkowo pysznie :)

    Dziękuje za życzenia i również życzę radosnych i rodzinnych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Wygląda obłędnie, może zrobię na Sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wielbiciele słodkości na pewno będą zachwyceni :).

      Usuń