Kruche z budyniem czekoladowym i masą serową
Bardzo smaczne ciasto, coś w tylu sernika waniliowego, choć oczywiście sera w sobie nie zawiera :) Jest bardzo lekkie, nie za słodkie, a co najważniejsze idealnie się kroi. Budyń czekoladowy i masa serowa wychodzi bardzo zwarta i gęsta. Ciasto myślę, że nie jest w żaden sposób trudne do przygotowania, robi się je bardzo szybko. W sam raz na jakieś większe uroczystości, czy święta.
Idealne dla miłośników budyniu czekoladowego. Ja do budyniu nie dodawałam cukru, ale jeśli, ktoś lubi słodsze ciasta, to proponuję dodać 4 łyżki :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i mieszamy, robimy dołeczek do którego wbijamy jajka oraz dodajemy żółtko, siekamy masło i wszystko razem zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Blachę o wymiarach 36 x 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wykładamy rozwałkowane ciasto.
Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
Z podanego mleka gotujemy budyń, według przepisu na opakowaniu. Najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił. Kiedy zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował.
Gorący wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Masa serowa:
- 125 g masła
- 4 serki homegenizowane (łączna waga około 600 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
Masło ucieramy z cukrem. Stale ucierając dodajemy serki homogenizowane oraz budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy szpatułką.
Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu.
Pieczemy około 40 minut w 160 st.C.
Smacznego.
Bardzo fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietny efekt, super wygląda i na pewno bardzo dobrze smakuje:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto:) pycha:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, musi smakować obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) na pewno było pyszne :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego ^^ zjadłbym i to nie jeden kawałek, bo uwielbiam budyń ^^ Ps. Obserwuję :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś nie lubiłam budyniu czekoladowego, ale od kiedy zrobiłam ciasto właśnie z takim budyniem, to bardzo go lubię :)
UsuńMmmm....zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńAngelika wspaniale wygląda, te dwa kontrastowe kolorki super....pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja! :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym pół blaszki ,serio.
OdpowiedzUsuńPo prostu muszę zrobić to ciacho:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo na prawdę jest bardzo dobre, u mnie w domu wszystkim smakowało :)
UsuńAle to musiało być pyszne :D Wszystkie części tego ciasta bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki, nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe jest to ciasto, kusi smakiem i wyglądem :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho i faktycznie na uroczystości ze względu na wygląd :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciacho :))
OdpowiedzUsuńfajowe ciacho :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam takie ciasto i pamiętam, że bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń