środa, 8 lipca 2015

Biszkoptowa rolada z truskawkami


W mojej lodówce od kilku dni zalegały truskawki i śmietana kremówka, więc po krótkim namyśle postanowiłam zrobić roladę biszkoptową. Robiłam ją bardzo dawno temu, więc chciałam przypomnieć sobie jej smak. Rolada jest bardzo klasyczna i z klasycznymi składnikami :). Biszkopt wyszedł mięciutki, bez problemu można go było zawinąć w ściereczkę. 
A sama rolada w smaku obłędna, połączenie truskawek z bitą śmietaną, jak dla mnie zawsze będzie ponadczasowe. Przed podaniem najlepiej roladę schłodzić przez noc w lodówce,wtedy też najlepiej się kroi, masa też jest bardzo zwarta i nie ma mowy o tym, aby wypłynęła :). Najlepiej ją zjeść w ciągu dwóch dni. Do rolady można również użyć innych owoców. 
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie w te upale dni.Dbajcie o siebie i się nawadniajcie :)

Składniki:
Dodatkowo:
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
Przebieramy truskawki, dzielimy na ćwiartki, przesypujemy cukrem i pod przykryciem pozostawiamy do naciągnięcia. Przed wyłożeniem na bitą śmietanę, truskawki osączamy na sitku z nadmiaru soku. 

Biszkopt:
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 5 białek
  • 80 g mąki
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
Blachę do pieczenia ciasta wykładamy papierem pergaminowym. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st.C. Żółtka ucieramy z połową cukru na pulchną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i przekładamy do masy żółtkowej. Posypujemy przesianą mąką ze skrobią ziemniaczaną i ostrożnie wszystko razem mieszamy. 
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze pergaminowym i na środkowym poziomie piekarnika pieczemy około 10 minut. 
Po upieczeniu placek biszkoptowy wyrzucamy na ściereczkę kuchenną i natychmiast zwijamy jeszcze gorący w roladę. 

Masa:
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, rozsmarowujemy na upieczonym placku biszkoptowym. Na warstwie śmietany układamy ćwiartki truskawek, lekko wciskając je do warstwy bitej śmietany. 
Pomagając sobie ściereczką kuchenną zwijamy placek z nadzieniem w roladę i oprószamy ją cukrem pudrem. 





Smacznego. 
Przepis pochodzi z książki ,,Mała Szkoła Pieczenia'' wyd. Świat Książki z 1997r.

23 komentarze :

  1. Bardzo lubię rolady. Pysznie ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym przywłaszczył kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Angelika cudownie się prezentuj, już czuję ten truskawkowy aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolada biszkoptowa z truskawkami jest pyszna. Twoja pięknie wygląda aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ja również, latem do wypieków zawsze lubię wykorzystywać sezonowe owoce :)

      Usuń
  6. Taką roladę to ja chętnie ,właśnie do kawy by się przydała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega wakacyjnie ! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Truskawki i śmietana to połączenie nieśmiertelne idealnie do siebie pasujące :D Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam rolady z owocami, przepięknie Ci wyszła, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez je bardzo lubię, ale nie wiem dlaczego, ale robię je tylko 2-3 razy w roku =D

      Usuń
  10. Wieki nie jadłam takiej rolady. Muszę koniecznie zrobić na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziesz miała okazję nadrobić zaległości w roladach ;)

      Usuń
  11. Podziwiam za umiejętność zrobienia takiej rolady, ja po pierwsze nie potrafię upiec dobrego biszkopta, a po drugie jeśli już jakimś cudem wyjdzie to jak to zwinąć haha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tutaj nie ma nic skomplikowanego, ja roladę robię bardzo rzadko, ale jeszcze nigdy nie było takiej sytuacji, aby mi nie wyszła :)
      Najważniejsze, żeby biszkopt na roladę piec na dużej blasze, najlepiej od piekarnika, od razu po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, może być wilgotna (zapobiega pękaniu biszkopta) i zwijać na gorąco :) I to w sumie, tyle moich rad, jeśli po upieczeniu roladę dobrze zwiniemy, to po nałożeniu na niej masy nie powinna popękać.
      Jeśli kiedyś będziesz robiła kolejne podejście do rolady, to może skorzystaj z mojego przepisu ? :)

      Usuń
  12. Cudowna rolada. Zawsze myślałem, że to strasznie skomplikowana sprawa. Ale zrobiłem w zeszły weekend i okazało się, że robi się ją bardzo szybko i prosto. A jak smakuje - rewelacja! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A rolada tak, jak powiedziałeś jest naprawdę bardzo szybka do przygotowania i zawsze smakuje wyśmienicie.

      Usuń