Biszkoptowa rolada z truskawkami
W mojej lodówce od kilku dni zalegały truskawki i śmietana kremówka, więc po krótkim namyśle postanowiłam zrobić roladę biszkoptową. Robiłam ją bardzo dawno temu, więc chciałam przypomnieć sobie jej smak. Rolada jest bardzo klasyczna i z klasycznymi składnikami :). Biszkopt wyszedł mięciutki, bez problemu można go było zawinąć w ściereczkę.
A sama rolada w smaku obłędna, połączenie truskawek z bitą śmietaną, jak dla mnie zawsze będzie ponadczasowe. Przed podaniem najlepiej roladę schłodzić przez noc w lodówce,wtedy też najlepiej się kroi, masa też jest bardzo zwarta i nie ma mowy o tym, aby wypłynęła :). Najlepiej ją zjeść w ciągu dwóch dni. Do rolady można również użyć innych owoców.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie w te upale dni.Dbajcie o siebie i się nawadniajcie :)
Składniki:
Dodatkowo:
- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru
Przebieramy truskawki, dzielimy na ćwiartki, przesypujemy cukrem i pod przykryciem pozostawiamy do naciągnięcia. Przed wyłożeniem na bitą śmietanę, truskawki osączamy na sitku z nadmiaru soku.
Biszkopt:
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 5 białek
- 80 g mąki
- 50 g skrobi ziemniaczanej
Blachę do pieczenia ciasta wykładamy papierem pergaminowym. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st.C. Żółtka ucieramy z połową cukru na pulchną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i przekładamy do masy żółtkowej. Posypujemy przesianą mąką ze skrobią ziemniaczaną i ostrożnie wszystko razem mieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze pergaminowym i na środkowym poziomie piekarnika pieczemy około 10 minut.
Po upieczeniu placek biszkoptowy wyrzucamy na ściereczkę kuchenną i natychmiast zwijamy jeszcze gorący w roladę.
Masa:
- 1/2 l śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, rozsmarowujemy na upieczonym placku biszkoptowym. Na warstwie śmietany układamy ćwiartki truskawek, lekko wciskając je do warstwy bitej śmietany.
Pomagając sobie ściereczką kuchenną zwijamy placek z nadzieniem w roladę i oprószamy ją cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki ,,Mała Szkoła Pieczenia'' wyd. Świat Książki z 1997r.
Bardzo lubię rolady. Pysznie ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym przywłaszczył kawałek :)
OdpowiedzUsuńAngelika cudownie się prezentuj, już czuję ten truskawkowy aromat :)
OdpowiedzUsuńRolada biszkoptowa z truskawkami jest pyszna. Twoja pięknie wygląda aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńCudowne smaki!
OdpowiedzUsuńMmm... pysznie tu u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńnajlepsza! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rolady z owocami:)
OdpowiedzUsuńJa również, latem do wypieków zawsze lubię wykorzystywać sezonowe owoce :)
UsuńTaką roladę to ja chętnie ,właśnie do kawy by się przydała.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńWygląda mega wakacyjnie ! Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńTruskawki i śmietana to połączenie nieśmiertelne idealnie do siebie pasujące :D Pycha!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady z owocami, przepięknie Ci wyszła, mniam:)
OdpowiedzUsuńJa tez je bardzo lubię, ale nie wiem dlaczego, ale robię je tylko 2-3 razy w roku =D
UsuńWieki nie jadłam takiej rolady. Muszę koniecznie zrobić na weekend:)
OdpowiedzUsuńBędziesz miała okazję nadrobić zaległości w roladach ;)
UsuńŚwietna, pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam za umiejętność zrobienia takiej rolady, ja po pierwsze nie potrafię upiec dobrego biszkopta, a po drugie jeśli już jakimś cudem wyjdzie to jak to zwinąć haha :D
OdpowiedzUsuńAle tutaj nie ma nic skomplikowanego, ja roladę robię bardzo rzadko, ale jeszcze nigdy nie było takiej sytuacji, aby mi nie wyszła :)
UsuńNajważniejsze, żeby biszkopt na roladę piec na dużej blasze, najlepiej od piekarnika, od razu po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, może być wilgotna (zapobiega pękaniu biszkopta) i zwijać na gorąco :) I to w sumie, tyle moich rad, jeśli po upieczeniu roladę dobrze zwiniemy, to po nałożeniu na niej masy nie powinna popękać.
Jeśli kiedyś będziesz robiła kolejne podejście do rolady, to może skorzystaj z mojego przepisu ? :)
Cudowna rolada. Zawsze myślałem, że to strasznie skomplikowana sprawa. Ale zrobiłem w zeszły weekend i okazało się, że robi się ją bardzo szybko i prosto. A jak smakuje - rewelacja! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A rolada tak, jak powiedziałeś jest naprawdę bardzo szybka do przygotowania i zawsze smakuje wyśmienicie.
Usuń