środa, 29 lipca 2015

Czekoladowe ciasto z cukinią


 W tym roku mój ogródek mocno obrodził w cukinie. Oprócz smażenia placuszków, przygotowywania przetworów z tym warzywem, postanowiłam w sobotę zrobić proste, szybkie i tanie ciasto czekoladowe z cukinią. W smaku jest bardzo wilgotne, ciężkie, bardzo, ale to bardzo czekoladowe ;-). 
Pierwszego dnia po upieczeniu jest leciutkie i puszyste, dopiero na drugi dzień zyskuje zwartą i wilgotną konsystencję, coś podobnego do Brownie. 
Smak cukinii oczywiście nie jest w żaden sposób wyczuwalny, ale sprawia, ze ciasto jest dzięki temu wilgotne.
Polecam to ciasto dla fanów mocno czekoladowych ciast , jak i dla osób szukających nowych, niepowtarzalnych smaków.

Składniki:
Ciasto:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki
  • 7 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach tarki, wcześniej obranej i wydrążonej
  • 60 g gorzkiej czekolady (1 kostka ma około 15 g)
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i miksujemy, aż do połączenia tłuszczu. Następnie po kolei dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy. Po kolei wbijamy jajka nie przestając miksować.
Kolejno dodajemy porcjami mąkę i śmietanę. Dodajemy kakao i kawę, miksujemy. Na samym końcu dodajemy utartą cukinię i czekoladę, wszystko razem mieszamy łopatką.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 st.C. przez około 35-45 minut, do momentu gdy wsadzony w nie patyczek będzie suchy po wyciągnięciu. Po wystygnięciu ciasto oblewamy polewą czekoladową.
Polewa:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy. Zestawiamy z ognia już w trakcie rozpuszczania (ważne, aby nie przegrzać w tym momencie tłuszczu) i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa.
Gdy zacznie tężeć polewamy nią ciasto. Wierzch dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.



Smacznego.

22 komentarze :

  1. Fajnie być pierwszym obserwatorem bloga :) Będę zaglądać częściej. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo milo, z tego powodu ;-)
      Zapraszam do zaglądania na mojego bloga.
      Również bardzo serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Z cukinii robiłyśmy już placuszki na słodko i budyń ale takiego czekoladowego ciasta jeszcze nie :P Trzeba wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, super, jeszcze nie jadłam takich placuszków na słodko, jak i budyniu. Brzmi bardzo zachęcająco. Chętnie zobaczyłabym te placuszki na Waszej stronie ;)

      Usuń
    2. Na tarce o małych oczkach zetrzeć cukinię i jabłka odcedzić z nadmiaru wody a resztę robisz jak placki ziemniaczane z tym, że dodajesz jeszcze jakąś substancję słodzącą :) Posypać takie cuda cukrem pudrem i jest bajka :D

      Usuń
  3. lubię takie ciasta :) musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czekoladowe ciasta :) Twoje wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę wspaniale! Zazdroszczę własnej cukinii, musi być mega smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest, tylko brakuje mi już pomysłów, jak ją wykorzystywać :)

      Usuń
  6. Ciasto wygląda okazale i niezwykle apetycznie:) cukinia tak wykorzystana - to dla nas nowość. Tym bardziej przepis do wypróbowania:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z cukinią po raz pierwszy robiłam w tamtym roku, byłam bardzo ciekawa smaku i muszę powiedzieć, że na prawdę mnie zaskoczyło, dlatego w tym roku zrobiłam powtórkę i przy okazji zaktualizowałam zdjęcia :)
      Również bardzo serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Za rybkę kawałek ciasta?Tylko taki większy ,łasuch ze mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, nie ma sprawy, podoba mi się taka zamiana. Za taką rybkę mogłabym oddać pół blaszki ciasta ;)

      Usuń
  8. U mnie w ogródku jedna cukinia oczekuje na wycięcie, ale liczę, że jeszcze kilka się pojawi :P Uwielbiam ją dodawać do owsianek i placków i jestem pewna, że Twoje ciasto smakowało wspaniale, bo tak właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie się zapowiada, ciasta z cukinią jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne są takie wilgotne ciacha :) Z cukinią kiedyś piekła moja mama i muszę poszukać przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zgadzam się z Tobą, takie wilgotne ciasta są najlepsze. A Twoje ciasto z cukinią z maminego przepisu, to chętnie bym zobaczyła u Ciebie na stronie :)

      Usuń
  11. Dawno już nie robiłam ciasta z cukinią a bardzo je lubię :) Dziękuję za przypomnienie, jak dorwę cukinię to postaram się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale fajne ciasto, już gdzieś o takim słyszałam ale jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń