Czekoladowe ciasto z cukinią
W tym roku mój ogródek mocno obrodził w cukinie. Oprócz smażenia placuszków, przygotowywania przetworów z tym warzywem, postanowiłam w sobotę zrobić proste, szybkie i tanie ciasto czekoladowe z cukinią. W smaku jest bardzo wilgotne, ciężkie, bardzo, ale to bardzo czekoladowe ;-).
Pierwszego dnia po upieczeniu jest leciutkie i puszyste, dopiero na drugi dzień zyskuje zwartą i wilgotną konsystencję, coś podobnego do Brownie.
Smak cukinii oczywiście nie jest w żaden sposób wyczuwalny, ale sprawia, ze ciasto jest dzięki temu wilgotne.
Polecam to ciasto dla fanów mocno czekoladowych ciast , jak i dla osób szukających nowych, niepowtarzalnych smaków.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 szklanki mąki
- 7 łyżek kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach tarki, wcześniej obranej i wydrążonej
- 60 g gorzkiej czekolady (1 kostka ma około 15 g)
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i miksujemy, aż do połączenia tłuszczu. Następnie po kolei dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy. Po kolei wbijamy jajka nie przestając miksować.
Kolejno dodajemy porcjami mąkę i śmietanę. Dodajemy kakao i kawę, miksujemy. Na samym końcu dodajemy utartą cukinię i czekoladę, wszystko razem mieszamy łopatką.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 st.C. przez około 35-45 minut, do momentu gdy wsadzony w nie patyczek będzie suchy po wyciągnięciu. Po wystygnięciu ciasto oblewamy polewą czekoladową.
Polewa:
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy. Zestawiamy z ognia już w trakcie rozpuszczania (ważne, aby nie przegrzać w tym momencie tłuszczu) i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa.
Gdy zacznie tężeć polewamy nią ciasto. Wierzch dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
Smacznego.
Fajnie być pierwszym obserwatorem bloga :) Będę zaglądać częściej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo milo, z tego powodu ;-)
UsuńZapraszam do zaglądania na mojego bloga.
Również bardzo serdecznie pozdrawiam :-)
Czekoladowa uczta smaku :)
OdpowiedzUsuńZ cukinii robiłyśmy już placuszki na słodko i budyń ale takiego czekoladowego ciasta jeszcze nie :P Trzeba wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWow, super, jeszcze nie jadłam takich placuszków na słodko, jak i budyniu. Brzmi bardzo zachęcająco. Chętnie zobaczyłabym te placuszki na Waszej stronie ;)
UsuńNa tarce o małych oczkach zetrzeć cukinię i jabłka odcedzić z nadmiaru wody a resztę robisz jak placki ziemniaczane z tym, że dodajesz jeszcze jakąś substancję słodzącą :) Posypać takie cuda cukrem pudrem i jest bajka :D
Usuńlubię takie ciasta :) musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe ciasta :) Twoje wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę wspaniale! Zazdroszczę własnej cukinii, musi być mega smaczna ;)
OdpowiedzUsuńOj jest, tylko brakuje mi już pomysłów, jak ją wykorzystywać :)
UsuńCiasto wygląda okazale i niezwykle apetycznie:) cukinia tak wykorzystana - to dla nas nowość. Tym bardziej przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Ciasto z cukinią po raz pierwszy robiłam w tamtym roku, byłam bardzo ciekawa smaku i muszę powiedzieć, że na prawdę mnie zaskoczyło, dlatego w tym roku zrobiłam powtórkę i przy okazji zaktualizowałam zdjęcia :)
UsuńRównież bardzo serdecznie pozdrawiam :)
Za rybkę kawałek ciasta?Tylko taki większy ,łasuch ze mnie.
OdpowiedzUsuńHehe, nie ma sprawy, podoba mi się taka zamiana. Za taką rybkę mogłabym oddać pół blaszki ciasta ;)
UsuńU mnie w ogródku jedna cukinia oczekuje na wycięcie, ale liczę, że jeszcze kilka się pojawi :P Uwielbiam ją dodawać do owsianek i placków i jestem pewna, że Twoje ciasto smakowało wspaniale, bo tak właśnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiada, ciasta z cukinią jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są takie wilgotne ciacha :) Z cukinią kiedyś piekła moja mama i muszę poszukać przepis.
OdpowiedzUsuńTak zgadzam się z Tobą, takie wilgotne ciasta są najlepsze. A Twoje ciasto z cukinią z maminego przepisu, to chętnie bym zobaczyła u Ciebie na stronie :)
UsuńDawno już nie robiłam ciasta z cukinią a bardzo je lubię :) Dziękuję za przypomnienie, jak dorwę cukinię to postaram się zrobić :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasto, już gdzieś o takim słyszałam ale jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZnam smak tego ciasta, pyszne jest...
OdpowiedzUsuń