środa, 15 lipca 2015

Dżem z czarnej porzeczki

Uwielbiam robić wszelkiego rodzaju domowe przetwory, a w szczególności dżemy, gdyż mogę smak owoców zamknąć w słoiczki i cieszyć się nimi w okresie zimowym. Dżem z czarnej porzeczki, o słodko-kwaśnym smaku idealnie pasuje do pleśniaka, gofrów, naleśników, czy do kromki świeżego pieczywa.
Akurat dżem z porzeczki jest bardzo wdzięczny do przygotowywania, ponieważ zawiera w sobie dużo pektyn, więc nie wymaga długiego gotowania. Bez konserwantów i sztucznych barwników, tylko owoce i cukier-nic więcej ;)


Składniki:
  • 1200 g czarnej porzeczki
  • 500 g cukru
  • 125 ml wody
  • sok z połówki cytryny
Porzeczkę obieramy z gałązek, a następnie myjemy. Umyte owoce przekładamy do garnka, lekko je blendujemy, żeby owoce troszkę się rozpadły i wlewamy wodę. Garnek stawiamy na gazówce i gotujemy na najmniejszym płomieniu. Od momentu zagotowania gotujemy 5 minut, po tym czasie dodajemy cukier i sok z cytryny i gotujemy 20-30 minut ( w zależności od tego, jaką gęstość dżemu chcemy uzyskać).
Aby dowiedzieć się jaką konsystencję będzie miał dżem po ostygnięciu, wkładam talerzyk na kilka minut do lodówki, następnie wyciągam i nakładam na niego kilka kropli dżemu i pozostawiam go do ostygnięcia
(trwa to chwilkę). Jeśli uzyskana konsystencja mi odpowiada to kończę gotowanie dżemu, jeśli nie to dalej gotuję.
Przygotowany dżem przekładam do wcześniej przygotowanych słoiczków-umytych i osuszonych, mocno zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie naciskam wieczko zakrątki, jeśli nie odskakuje to dżem jest już gotowy, jeśli by wieczko odskakiwało, tzn., że trzeba pasteryzować. W tym celu garnek wyścielamy ściereczką, stawiamy słoiki i nalewamy wodę, do 3/4 wysokości słoika. Stawiamy na palnik i od momentu zagotowania pasteryzujemy 15 minut, następnie słoiki wyciągamy i odwracamy je do góry dnem. 



Smacznego.

13 komentarzy :

  1. Angelika powiedz co jest ze mną nie tak? Czarnej porzeczki nie ruszę, a dżem uwielbiam. W ogóle kocham ciemne dżemy...porzeczka, aronia i owoce leśne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, ja mam tak samo, nie lubię owoców czarnej porzeczki, zawsze mi w nich przeszkadza intensywny smak i pesteczki, a dżem z tych owoców uwielbiam, mogę go jeść łyżeczkami :)
      Więc wszystko z Tobą jest w porządku ;)

      Usuń
  2. Pyszna konfitura, muszę na dniach tez zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, póki jeszcze są porzeczki :)

      Usuń
  3. Czarnej porzeczki prosto z krzaczka nie lubimy ale dżemy już baardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem odmieńcem:) uwielbiam dojrzałą czarną porzeczkę prosto z krzaka ale... dżemik też lubię heheh

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności, a do tego gofry, ale nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dotąd nie lubiłam się z tym owocem ,ale ponoć smaki się zmieniają ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny i zdrowy dżemik :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam delikatnie kwaskowe porzeczki, więc taki dżem jak dla mnie jest jednym z najlepszych :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja musiałam "dorosnąć" do tego specyficznego posmaku czarnej porzeczki. Teraz go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń