Dżem z czarnej porzeczki
Uwielbiam robić wszelkiego rodzaju domowe przetwory, a w szczególności dżemy, gdyż mogę smak owoców zamknąć w słoiczki i cieszyć się nimi w okresie zimowym. Dżem z czarnej porzeczki, o słodko-kwaśnym smaku idealnie pasuje do pleśniaka, gofrów, naleśników, czy do kromki świeżego pieczywa.
Akurat dżem z porzeczki jest bardzo wdzięczny do przygotowywania, ponieważ zawiera w sobie dużo pektyn, więc nie wymaga długiego gotowania. Bez konserwantów i sztucznych barwników, tylko owoce i cukier-nic więcej ;)
Składniki:
- 1200 g czarnej porzeczki
- 500 g cukru
- 125 ml wody
- sok z połówki cytryny
Porzeczkę obieramy z gałązek, a następnie myjemy. Umyte owoce przekładamy do garnka, lekko je blendujemy, żeby owoce troszkę się rozpadły i wlewamy wodę. Garnek stawiamy na gazówce i gotujemy na najmniejszym płomieniu. Od momentu zagotowania gotujemy 5 minut, po tym czasie dodajemy cukier i sok z cytryny i gotujemy 20-30 minut (w zależności od tego, jaką gęstość dżemu chcemy uzyskać).
Aby dowiedzieć się jaką konsystencję będzie miał dżem po ostygnięciu, wkładam talerzyk na kilka minut do lodówki, następnie wyciągam i nakładam na niego kilka kropli dżemu i pozostawiam go do ostygnięcia
(trwa to chwilkę). Jeśli uzyskana konsystencja mi odpowiada to kończę gotowanie dżemu, jeśli nie to dalej gotuję.
Przygotowany dżem przekładam do wcześniej przygotowanych słoiczków-umytych i osuszonych, mocno zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie naciskam wieczko zakrątki, jeśli nie odskakuje to dżem jest już gotowy, jeśli by wieczko odskakiwało, tzn., że trzeba pasteryzować. W tym celu garnek wyścielamy ściereczką, stawiamy słoiki i nalewamy wodę, do 3/4 wysokości słoika. Stawiamy na palnik i od momentu zagotowania pasteryzujemy 15 minut, następnie słoiki wyciągamy i odwracamy je do góry dnem.
Smacznego.
Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńAngelika powiedz co jest ze mną nie tak? Czarnej porzeczki nie ruszę, a dżem uwielbiam. W ogóle kocham ciemne dżemy...porzeczka, aronia i owoce leśne. :)
OdpowiedzUsuńElu, ja mam tak samo, nie lubię owoców czarnej porzeczki, zawsze mi w nich przeszkadza intensywny smak i pesteczki, a dżem z tych owoców uwielbiam, mogę go jeść łyżeczkami :)
UsuńWięc wszystko z Tobą jest w porządku ;)
Pyszna konfitura, muszę na dniach tez zrobić
OdpowiedzUsuńKoniecznie, póki jeszcze są porzeczki :)
UsuńCzarnej porzeczki prosto z krzaczka nie lubimy ale dżemy już baardzo :D
OdpowiedzUsuńJestem odmieńcem:) uwielbiam dojrzałą czarną porzeczkę prosto z krzaka ale... dżemik też lubię heheh
OdpowiedzUsuńale pyszności, a do tego gofry, ale nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńJak dotąd nie lubiłam się z tym owocem ,ale ponoć smaki się zmieniają ...
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy dżemik :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam delikatnie kwaskowe porzeczki, więc taki dżem jak dla mnie jest jednym z najlepszych :-)
OdpowiedzUsuńA ja musiałam "dorosnąć" do tego specyficznego posmaku czarnej porzeczki. Teraz go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy dżem :-)
OdpowiedzUsuń