środa, 29 lipca 2015

Czekoladowe ciasto z cukinią


 W tym roku mój ogródek mocno obrodził w cukinie. Oprócz smażenia placuszków, przygotowywania przetworów z tym warzywem, postanowiłam w sobotę zrobić proste, szybkie i tanie ciasto czekoladowe z cukinią. W smaku jest bardzo wilgotne, ciężkie, bardzo, ale to bardzo czekoladowe ;-). 
Pierwszego dnia po upieczeniu jest leciutkie i puszyste, dopiero na drugi dzień zyskuje zwartą i wilgotną konsystencję, coś podobnego do Brownie. 
Smak cukinii oczywiście nie jest w żaden sposób wyczuwalny, ale sprawia, ze ciasto jest dzięki temu wilgotne.
Polecam to ciasto dla fanów mocno czekoladowych ciast , jak i dla osób szukających nowych, niepowtarzalnych smaków.

sobota, 25 lipca 2015

Kruche z budyniem czekoladowym i masą serową




Bardzo smaczne ciasto, coś w tylu sernika waniliowego, choć oczywiście sera w sobie nie zawiera :) Jest bardzo lekkie, nie za słodkie, a co najważniejsze idealnie się kroi. Budyń czekoladowy i masa serowa wychodzi bardzo zwarta i gęsta. Ciasto myślę, że  nie jest w żaden sposób trudne do przygotowania, robi się je bardzo szybko. W sam raz na jakieś większe uroczystości, czy święta. 
Idealne dla miłośników budyniu czekoladowego. Ja do budyniu nie dodawałam cukru, ale jeśli, ktoś lubi słodsze ciasta, to proponuję dodać 4 łyżki :)

czwartek, 23 lipca 2015

Frużelina wiśniowa

 W sadzie udało mi się jeszcze zdobyć niecałe 2 kg wiśni, nie powiem, żeby to było łatwe zadanie, bo bym skłamała :). Trochę było chodzenia po drabinie i wchodzenia na drzewa =D. Ale na szczęście mi się udało. 
Z zerwanych wiśni postanowiłam zrobić frużelinę, jeszcze nigdy jej nie robiłam, w sumie sama nie wiem dlaczego, bo zdarzało mi się ją jeść.
Przygotowuje się ją błyskawicznie, najdłużej musimy czekać na to, jak wiśnie puszczą sok, po zasypaniu ich cukrem. W smaku jest genialna słodko-kwaśna z wyraźnymi kawałkami owoców :)
Frużelina napewno przyda się zimą czy to do naleśników, gofrów czy też do polania sernika :)
Polecam zrobić kilka słoiczków. 

poniedziałek, 20 lipca 2015

Babka tulipan


Piękna, czterokolorowa babka, z czterema smakami, w której każdy znajdzie coś dla siebie :) Przez środek ułożone są świeże wiśnie, które fajnie podkreślają słodycz babki. Sprawiają one również, że babka nie jest nudna i taka ,,codzienna'', wręcz idealnie pasuje na letnie, ciepłe dni. Jeśli nie mamy wiśni możemy użyć owoców ze słoika, albo innych sezonowych albo też po prostu nie dawać żadnych. Myślę, że każda z tych wersji będzie bardzo smaczna i za każdym razem będzie smakowała inaczej. 
Dla podkreślenia koloru trzeciej warstwy możemy dodać barwnik spożywczy, aby zyskała ładny, różowy kolor.
Po przekrojeniu prezentuje się bardzo efektownie, nie występuje w niej ten problem, aby warstwy nakładały się na siebie :)

środa, 15 lipca 2015

Dżem z czarnej porzeczki

Uwielbiam robić wszelkiego rodzaju domowe przetwory, a w szczególności dżemy, gdyż mogę smak owoców zamknąć w słoiczki i cieszyć się nimi w okresie zimowym. Dżem z czarnej porzeczki, o słodko-kwaśnym smaku idealnie pasuje do pleśniaka, gofrów, naleśników, czy do kromki świeżego pieczywa.
Akurat dżem z porzeczki jest bardzo wdzięczny do przygotowywania, ponieważ zawiera w sobie dużo pektyn, więc nie wymaga długiego gotowania. Bez konserwantów i sztucznych barwników, tylko owoce i cukier-nic więcej ;)

sobota, 11 lipca 2015

Koktajl truskawkowo-malinowy

 Jeśli jeszcze w tym roku nie zdążyliście przygotować koktajlu z truskawkami to jest już na to ostatni dzwonek, gdyż sezon truskawkowy powoli dobiega końca :)
Ja do swojego koktajlu oprócz truskawek dodałam również malinki, które dzięki malutkim pestkom w naszym organizmie, działają jak ,,miotełka'' i usuwają z naszego organizmu toksyny i niestrawione resztki jedzenia. 
Jeśli wasze truskawki i maliny będą słodkie to koniecznie zrezygnujcie z cukru, moje truskawki były kwaśne, więc całość troszkę osłodziłam :) A na koniec do koktajlu dodałam siemię i płatki, bo jak już coś robię zdrowego, to musi być to  maxa zdrowe:)

środa, 8 lipca 2015

Biszkoptowa rolada z truskawkami


W mojej lodówce od kilku dni zalegały truskawki i śmietana kremówka, więc po krótkim namyśle postanowiłam zrobić roladę biszkoptową. Robiłam ją bardzo dawno temu, więc chciałam przypomnieć sobie jej smak. Rolada jest bardzo klasyczna i z klasycznymi składnikami :). Biszkopt wyszedł mięciutki, bez problemu można go było zawinąć w ściereczkę. 
A sama rolada w smaku obłędna, połączenie truskawek z bitą śmietaną, jak dla mnie zawsze będzie ponadczasowe. Przed podaniem najlepiej roladę schłodzić przez noc w lodówce,wtedy też najlepiej się kroi, masa też jest bardzo zwarta i nie ma mowy o tym, aby wypłynęła :). Najlepiej ją zjeść w ciągu dwóch dni. Do rolady można również użyć innych owoców. 
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie w te upale dni.Dbajcie o siebie i się nawadniajcie :)

niedziela, 5 lipca 2015

Liebster Blog Award

Witajcie Kochani,
dziś będzie post trochę inny niż zazwyczaj, gdyż ostatnio pod moim przepisem na Engadyński tort orzechowy został zostawiony komentarz z informacją, że zostałam nominowana do Liebster Blog Award. Takie wyróżnienie otrzymałam po raz pierwszy, co mnie ogromnie cieszy i daje mi jeszcze większą motywację do pracy. Osobą, która mnie do tego nominowała jest Angelika z bloga http://czucherkowo.blogspot.com/, za co z tego miejsca chciałabym jej serdecznie podziękować :*

piątek, 3 lipca 2015

Engadyński tort orzechowy

Ostatnio dostałam bardzo dużo orzechów włoskich. Zawsze ,,cierpiałam'' na ich niedobór, a nie na nadmiar =D
Od kiedy je mam, cały czas tworzę jakieś ciasta z orzechami, ostatnio robiłam Orzechowca z maminego zeszytu, ale niestety nie zdążyłam go sfotografować-taki był pyszny, więc przepisu na blogu, jak na razie nie będzie :(
Wracając do przepisu, prezentowany torcik jest mocno orzechowy, składa się on z ciasta kruchego, a wewnątrz jest istny raj dla podniebienia, a mianowicie orzechy zatopione w karmelu. Smak jest przyjemnie karmelowo-miodowy. 
Wypiek długo zachowuje swoją świeżość i konsystencję. Kroi się idealnie, jednak nie należy kroić na gorąco, gdyż może dojść do wypływy karmelu :)
To jest naprawdę coś bardzo mocno orzechowego, prawdziwe cudo dla wielbicieli orzechów :)