Kalafior pieczony
Najczęściej kalafior w większości domów, u mnie zresztą też jest smażony na patelni, wcześniej zaś obtaczany w jajku i bułce tartej. Aby odejść od tej formy postanowiłam go upiec w piekarniku z ulubionymi przyprawami :). Jest to na pewno zdrowsza wersja tego dania. Po upieczeniu kalafior z wierzchu jest dość ostry i wyrazisty w smaku, w środku zaś bardzo miękki i delikatny. Tak przyrządzony kalafior może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych dań.
Składniki:
- 1 kalafior
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka papryki chilli
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki cukru pudru
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i dokładnie obtaczamy w nim kalafior. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kalafior. Pieczemy w 180 st.C. pod górną grzałką przez około 30 minut. Po upływie połowy czasu, mieszamy.
Smacznego.
Uwielbiam! Smakuje obłędnie w każdej marynacie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł ja też bardzo lubię kalafiora
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kalafiorek w takim wydaniu :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńTen przepis to dopiero coś rewelacyjnego !
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy z wędzoną papryką i jest naprawdę pyszny :D
OdpowiedzUsuńSuperowy przepis :)
OdpowiedzUsuńMega kalafior >33
OdpowiedzUsuńSuper opcja ! :)
OdpowiedzUsuńBusty świetny wpis, wygląda cudownie
OdpowiedzUsuńświetny wpis, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń