Kalafior pieczony


Najczęściej kalafior w większości domów, u mnie zresztą też jest smażony na patelni, wcześniej zaś obtaczany w jajku i bułce tartej. Aby odejść od tej formy postanowiłam go upiec w piekarniku z ulubionymi przyprawami :). Jest to na pewno zdrowsza wersja tego dania. Po upieczeniu kalafior z wierzchu jest dość ostry i wyrazisty w smaku, w środku zaś bardzo miękki i delikatny. Tak przyrządzony kalafior może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych dań. 

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i dokładnie obtaczamy w nim kalafior. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kalafior. Pieczemy w 180 st.C. pod górną grzałką przez około 30 minut. Po upływie połowy czasu, mieszamy. 

Smacznego. 

Komentarze

Prześlij komentarz