środa, 9 sierpnia 2017

Kalafior pieczony

Najczęściej kalafior w większości domów, u mnie zresztą też jest smażony na patelni, wcześniej zaś obtaczany w jajku i bułce tartej. Aby odejść od tej formy postanowiłam go upiec w piekarniku z ulubionymi przyprawami :). Jest to na pewno zdrowsza wersja tego dania. Po upieczeniu kalafior z wierzchu jest dość ostry i wyrazisty w smaku, w środku zaś bardzo miękki i delikatny. Tak przyrządzony kalafior może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych dań. 

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i dokładnie obtaczamy w nim kalafior. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kalafior. Pieczemy w 180 st.C. pod górną grzałką przez około 30 minut. Po upływie połowy czasu, mieszamy. 
Smacznego. 

6 komentarzy :

  1. Uwielbiam! Smakuje obłędnie w każdej marynacie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł ja też bardzo lubię kalafiora

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kalafiorek w takim wydaniu :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis to dopiero coś rewelacyjnego !

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłyśmy z wędzoną papryką i jest naprawdę pyszny :D

    OdpowiedzUsuń