Ciastka francuskie z jabłkami


Po ciastkach francuskich z malinami i budyniem, przyszedł czas na wykonanie takich samych ciastek z nadzieniem jabłkowym, w tej wersji już bez budyniu :). Nadzienie jest bardzo aromatyczne, doskonale w nim czuć smak cynamonu. Dla wzbogacenia smaku polecam dodać kilka sparzonych rodzynek. 

Składniki: (na 8 sztuk) 
  • 1 opakowanie ciasta francuskie (300 g) 
  • 2 małe jabłka lub jedno duże 
  • skórka i sok z połowy cytryny 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka mąki pszennej
Lukier:
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka gorącej wody 
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, następnie mieszamy je z sokiem i skórką z cytryny, która zapobiegnie ściemnieniu. 
Dodajemy cynamon, cukier, mąkę pszenną i wszystko razem mieszamy.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i dzielimy na 8 równych części. 
Na każdy kwadrat nakładamy po łyżce nadzienia jabłkowego. Przykrywamy nadzienie, składając ciasto na pół, po przekątnej, aby utworzyły trójkąt. Przy klejeniu ciasta możemy sobie pomóc odrobiną wody. Na każdym ciastku, robimy po 3 otwory wentylacyjne.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy ciasteczka. Pieczemy w 200 st.C. przez 20-25 minut, do zrumienienia. 
Wystudzone, dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego.

Komentarze

  1. Bardzo lubię ciasto francuskie zarówno na słodko jaki wytrawnie :) Z jabłkami jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzę takie z cukierni, nigdy sama nie robiłam. Z jabłkiem pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności :) Na pewno wypróbuję ten przepis, bo późnym latem i jesienią absolutnie przepadam w jabłkowych słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciastka to smak dzieciństwa i chyba jedyna forma ciasta francuskiego, która mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejne fajne ciacho z ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze najbardziej lubiłyśmy z serem ale z owocami też pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz