Snikers



W mojej rodzinie wszyscy lubimy te ciasto, w szczególności mój tato, który bardzo przepada za takimi słodkimi przekładańcami. Dlatego też jest to kolejna wersja Snikersa, wcześniej był Snikers wg przepisu Siostry Anastazji :).
Blaty ciast są pieczone na miodzie, dlatego też ciasto zaraz po złożeniu jest twarde i potrzebuje kilka godzin ,minimum 4, aby zmiękło - najlepsze jest jednak na drugi dzień. Krem budyniowy po ugotowaniu jest bardzo gęsty i mało słodki. Nie potrzeba do niego dodawać dużo cukru, gdyż masa kajmakowa jest bardzo słodka i dopełnia całości smaku. Najlepsze w całym cieście jest oczywiście ciasto miodowe z orzechami w karmelu, które są słodkie i bardzo chrupiące :). Mogłoby się wydawać, że ciasto jest pracochłonne, ale blaty miodowe piecze się na prawdę błyskawicznie. 
Również masa budyniowa jest od razy gotowana z masłem, więc nie ma potrzeby później jej ucierać. 
Ciasto idealne dla osób, które nie posiadają miksera ;). 
W smaku jest pyszne, lekko słodkie z ciągnącą się masą krówkową i delikatnie siekanymi orzechami. Idealne na święta i większe przyjęcia :).

Składniki:
Ciasto miodowe:
  • 400 g mąki tortowej 
  • 80 g masła lub margaryny 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 6 łyżek miodu 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną na stolnicę. Dosypujemy cukier, mieszamy i robimy dołeczek, do którego dodajemy miód, jajko oraz pokrojoną margarynę.
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. 
Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
Przekładamy każdą część do formy o wymiarach 30×25 cm i pieczemy w 180 st.C przez około 10 minut. 
Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową. Aby ją przygotować wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 minut.

Krem budyniowy:
  • 800 ml mleka 
  • 1 budyń waniliowy (40 g) 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 
  • 200 g masła (temp. pokojowa) 
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zagotowania masy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.

Warstwa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich, lekko zmielonych 
  • 80 g masła 
  • 1 i 1/2 łyżki miodu 
  • 1 i 1/2 łyżki cukru 
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej ok. 250 g 
Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionej do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.
Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy cały krem budyniowy. Następnie drugi blat miodowy i masa kajmakowa. Na ,koniec warstwa ciasta miodowego z orzechami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.



Smacznego.

Komentarze

  1. oj, zjadło by się kawałek, oj, zjadło!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas z tego typu ciast największe wzięcie ma 3bit ale Snickersowi oczywiście też nikt nie odmówi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleś mi smaka narobiłaś, ciasto wygląda mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, jeśli jeszcze zostało to poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Angelika łał łał i jeszcze raz łał. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ nabrałem na niego ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka cieknie na widok takiego ciacha ;;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczne ciacho ;) w ogóle smacznie tu u Ciebie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto! Bardzo lubię takie ciasta, a Twoje tak apetycznie się prezentuje, że chętnie zjadłabym kawałek, no dobra dwa :)
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasto! Bardzo lubię takie ciasta, a Twoje tak apetycznie się prezentuje, że chętnie zjadłabym kawałek, no dobra dwa :)
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto miodowe zapowiada się cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana ale wspaniałe ciasto, oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Absolutnie uwielbiam to ciacho! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. accch, takie ciasta to zawsze bardzo pyszny grzeszek :>

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz