Snikers wg przepisu siostry Anastazji



Witajcie Kochani,
Ostatnio upiekłam snikersa wg przepisu siostry Anastazji. Jest to bardzo pyszne i bogate ciasto, kakaowe-orzechowe przełożone kremem na bazie żółtek oraz masą krówkową. Całość jest bardzo sycąca i lekko słodka. Jednym kawałkiem takiego ciasta z pewnością się najemy. Polecam Wam naponczować ciasto, z tego względu, ze bez tego biszkopt i ciasto orzechowe jest suche. Zamierzam te ciasto przygotować jeszcze raz na zbliżające się święta. 
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłego weekendu ;).

Składniki:
Ciasto kakaowe: 
  • 7 jajek 
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając na niskich obrotach mikserem lub drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 36 x 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180°C przez 25 minut. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone przecinamy na pół tak, aby powstały dwa blaty.

Ciasto orzechowe: 
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 białek 
Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Orzechy mieszamy z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy delikatnie. Formę o wymiarach 36 x 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180°C przez 20-25 minut.

Masa: 
  • 5 żółtek 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru (100 g) 
  • 1 1/2 kostki masła (300 g) 
Żółtka mieszamy dokładnie z zimnym mlekiem i cukrem. Wymieszane, stawiamy na mały panik (!!!) i zagotowujemy, stale mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimną masę żółtkową.

Poncz:
  • 250 ml zimnej mocnej herbaty 
  • pół łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka spirytusu lub innego alkoholu 
Dodatkowo: 
  • 1 puszka masy krówkowej (400g) 
  • posiekane orzechy 
  • trochę gorzkiej czekolady na wierzch ciasta 
Do formy wkładamy 1 połówkę ciasta kakaowego, ponczujemy. Rozsmarowujemy 3/4 masy. Przykryć ciastem orzechowym, ponczujemy. Kolejno rozsmarowujemy masę krówkową (aby masa łatwiej się rozsmarowywała, należy puszkę z masą wstawić na kilka minut do gotującej się wody). Przykrywamy drugą połową ciasta kakaowego, ponczujemy. Górę smarujemy resztą masy. Posypujemy posiekanymi orzechami i startą czekoladą.




Smacznego.

Komentarze

  1. U mnie niestety weekend bardzo pracowity :( Zero chwili dla siebie!
    A ciasto wygląda bombowo ;) Choć ja pewnie bym mu nie podołała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto rewelacja aż chce się włożyć rękę w monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekłam juz to ciasto, choć nie ma go na blogu:)
    dla mnie ciut za słodkie, ale dzieciom bardzo smakowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że ja jakoś szczególnie nie przepadam za słodkimi wypiekami, te ciasto było dla mnie w sam raz ;)

      Usuń
  4. O mamo i ta krówka wypływająca ze środka <3 To nie może nie być pyszne :D
    Wybierasz się może na jarmark wrocławski w tym tygodniu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią bym poszłam, byłam w tamtym roku kilka razy i bardzo miło to wspominam :). Wiem, że Wam kiedyś pisałam o spotkaniu i może teraz byśmy to nadrobiły i razem się wybrały? ;). Czekam na odpowiedź :).

      Usuń
    2. O to własnie nam chodziło :D My wybieramy się w czwartek wieczorem, bo tylko tak nam zajęcia pasują :)

      Usuń
    3. Czwartek, jak najbardziej mi pasuje, też o nim myślałam, bo w piątek już nie mam zajęć :).

      Usuń
    4. No i super :D napiszemy na Twojego maila i się dokładnie zgadamy :D

      Usuń
  5. Ojoj ale super ciacho. Wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Typowo świąteczne ciacho, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo! I ten wypływający kajmak, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto na bogato! Super się prezentuje i na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda! Ciasto raczej z takich szybko znikających ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędnie wygląda :) no i tak perfekcyjnie zrobione :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam snikersa Siostry Anastazji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę w przepisie spirytus, masa krówkowa i orzech :P polubiłabym sie z tym ciastem :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz