Snikers wg przepisu siostry Anastazji
Witajcie Kochani,
Ostatnio upiekłam snikersa wg przepisu siostry Anastazji. Jest to bardzo pyszne i bogate ciasto, kakaowe-orzechowe przełożone kremem na bazie żółtek oraz masą krówkową. Całość jest bardzo sycąca i lekko słodka. Jednym kawałkiem takiego ciasta z pewnością się najemy. Polecam Wam naponczować ciasto, z tego względu, ze bez tego biszkopt i ciasto orzechowe jest suche. Zamierzam te ciasto przygotować jeszcze raz na zbliżające się święta.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłego weekendu ;).
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 7 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając na niskich obrotach mikserem lub drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 36 x 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180°C przez 25 minut. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone przecinamy na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Ciasto orzechowe:
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Orzechy mieszamy z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy delikatnie. Formę o wymiarach 36 x 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180°C przez 20-25 minut.
Masa:
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru (100 g)
- 1 1/2 kostki masła (300 g)
Żółtka mieszamy dokładnie z zimnym mlekiem i cukrem. Wymieszane, stawiamy na mały panik (!!!) i zagotowujemy, stale mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimną masę żółtkową.
Poncz:
- 250 ml zimnej mocnej herbaty
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka spirytusu lub innego alkoholu
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej (400g)
- posiekane orzechy
- trochę gorzkiej czekolady na wierzch ciasta
Do formy wkładamy 1 połówkę ciasta kakaowego, ponczujemy. Rozsmarowujemy 3/4 masy. Przykryć ciastem orzechowym, ponczujemy. Kolejno rozsmarowujemy masę krówkową (aby masa łatwiej się rozsmarowywała, należy puszkę z masą wstawić na kilka minut do gotującej się wody). Przykrywamy drugą połową ciasta kakaowego, ponczujemy. Górę smarujemy resztą masy. Posypujemy posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Smacznego.
U mnie niestety weekend bardzo pracowity :( Zero chwili dla siebie!
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda bombowo ;) Choć ja pewnie bym mu nie podołała :D
Ciasto rewelacja aż chce się włożyć rękę w monitor :)
OdpowiedzUsuńpiekłam juz to ciasto, choć nie ma go na blogu:)
OdpowiedzUsuńdla mnie ciut za słodkie, ale dzieciom bardzo smakowało
Powiem Ci, że ja jakoś szczególnie nie przepadam za słodkimi wypiekami, te ciasto było dla mnie w sam raz ;)
UsuńO mamo i ta krówka wypływająca ze środka <3 To nie może nie być pyszne :D
OdpowiedzUsuńWybierasz się może na jarmark wrocławski w tym tygodniu? :)
Z chęcią bym poszłam, byłam w tamtym roku kilka razy i bardzo miło to wspominam :). Wiem, że Wam kiedyś pisałam o spotkaniu i może teraz byśmy to nadrobiły i razem się wybrały? ;). Czekam na odpowiedź :).
UsuńO to własnie nam chodziło :D My wybieramy się w czwartek wieczorem, bo tylko tak nam zajęcia pasują :)
UsuńCzwartek, jak najbardziej mi pasuje, też o nim myślałam, bo w piątek już nie mam zajęć :).
UsuńNo i super :D napiszemy na Twojego maila i się dokładnie zgadamy :D
UsuńWow, ale fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńOjoj ale super ciacho. Wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńTypowo świąteczne ciacho, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńCudo! I ten wypływający kajmak, pycha:)
OdpowiedzUsuńCiasto na bogato! Super się prezentuje i na pewno jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Ciasto raczej z takich szybko znikających ;)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda :) no i tak perfekcyjnie zrobione :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam snikersa Siostry Anastazji :)
OdpowiedzUsuńWidzę w przepisie spirytus, masa krówkowa i orzech :P polubiłabym sie z tym ciastem :D
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię te ciasto ;).
UsuńSuper przepis ! :)
OdpowiedzUsuń