piątek, 7 sierpnia 2015

Zupa jarzynowa

Jeśli kilka lat temu, jak byłam nastolatką, nie lubiłam zupy jarzynowej, teraz aż trudno mi w to uwierzyć :)
Od dobrych dwóch lat jest to moja ulubiona zupa, którą bardzo chętnie przygotowuję. Najbardziej lubię ją przygotowywać w okresie letnim, kiedy wszystkie warzywka, które znajdują się w zupce mogę zebrać ze swojego ogródka. Wtedy, tak naprawdę wiem, co jem :) Sama zupka jest bardzo pożywna i delikatna w smaku. Z podanej ilości wychodzi jej bardzo dużo, więc spokojnie starcza na następny obiad. 

Składniki:

  • 3, 5 l wody
  • porcja mięsna (żeberka/ udko/ skrzydełka)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 większe marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 większe pietruszki starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 większy por pokrojony w półplasterki
  • 1 większy seler starty na tarce o dużych oczkach
  • 500 g  ziemniaków
  • groszek (świeży, mrożony lub z puszki)
  • kalafior (podzielony ma małe różyczki)
  • 3 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy porcję mięsną, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i gotujemy 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, por i seler, gotujemy na średnim płomieniu pod przykryciem, do momentu kiedy warzywa będą średnio-miękkie, około 10 minut. Dodajemy ziemniaki, kalafior i groszek (jeśli używamy groszek z puszki, to dodajemy go pod koniec gotowania i wlewamy go do zupy wraz z zalewą), gotujemy na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie, około 30 minut.
Z zupy odlewamy jedną chochlę wywaru i dodajemy do niej śmietanę, aby się zahartowała, mieszamy i dodajemy mąkę, znowu mieszamy, ale tak, aby nie było żadnych grudek. Wlewamy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zupę przyprawiamy pieprze i solą i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.


Smacznego.

17 komentarzy :

  1. Zupka zapowiada się bardzo apetycznie, a jaka miseczka piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo :) U mnie też dzisiaj jarzynowa :D Pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ;) Moi synowie bardzo taka lubią

    OdpowiedzUsuń
  4. Latem najbardziej lubię robić taką zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również Marzenko, jest bardzo smaczna, mało kaloryczna i lekkostrawna :)

      Usuń
  5. bardzo lubię jarzynową, zwłaszcza latem, gdy można dodać różne sezonowe jarzyny:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzadko jadam zupy, ale dla jarzynowej zawsze robię wyjątek :) Bardzo ją lubię :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. jedna z najlepszych zup, tylko szkoda, że nie jest lubiana przez dzieci- szczególnie moje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak byłam mała ja i brat również jej nie lubiliśmy, a mama tak się starała i gotowała, a my ,,nie'' i już =D. Teraz to na szczęście się zmieniło ;)

      Usuń
  8. Znamy to, kiedyś też jarzynowej nie lubiłyśmy a teraz wręcz przepadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna zupka. A jarzynowa jest pyszna, jeśli jest pysznie zrobiona :)
    Smaczka mi zrobiłaś. Prawdziwie letnia zupka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne taka zupka. Kiedyś też nie lubiłam jarzynowej, teraz mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy jarzynowe, choć też kiedyś za nimi nie przepadałam ;) jak to się wszystko z czasem zmienia ;)

    OdpowiedzUsuń