wtorek, 4 sierpnia 2015

Ciasto Cappuccino


Jedyną kawą, jaką piję jest Inka albo Cappuccino-jeśli oczywiście można je zaliczyć do grupy kaw ;).
Takie właśnie ciasto z dodatkiem Cappuccino, które znajduje się w kremie kawowym jest dla mnie idealne. Całe ciasto jest bardzo wyważone w smaku, lekko kawowe i mało słodkie. Przyznam, że nie lubię bardzo słodkich mas maślanych. W cieście delikatnie dla przełamania smaku jest alkohol w postaci spirytusu. Jego dodatek nie jest konieczny, jeśli go nie dodacie, ciasto w żadnym wypadku nie straci na smaku :). Jest to przepis, który znalazłam w zeszycie mamy, od siebie dodałam poncz i delikatnie zmieniłam sposób wykonywania masy kawowej.

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie usztywniamy ją cukrem, cały czas ubijając. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy przesiane przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy o wymiarach 36 x 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 st.C. przez około 25 minut.

Krem maślany:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cukry wanilinowe (po 16 g każdy)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka spirytusu (niekoniecznie)
1 i 3/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrami wanilinowymi. W pozostałym mleku (1/4 szklanki) rozrabiamy obie mąki, tak, aby nie było żadnych grudek. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mączną i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 1 minuty, aż do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy.  
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec do smaku możemy dodać spirytus, mieszamy. 

Masa kawowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki ,,Cappuccino''
  • 2 torebki śmietanki ,,Śnieżka''
  • 3 łyżki żelatyny
Mleko zagotowujemy, zestawiamy z palnika, dodajemy ,,Cappuccino'' i intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Studzimy. Do zimnego mleka z kawą dodajemy śmietanki ,,Śnieżki'' i mieszamy mikserem na wysokich obrotach. 
w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, dobrze mieszamy. Lekko ostudzoną wlewamy powoli do ubitej masy kawowej, cały czas miksując na wysokich obrotach. Masa jest rzadka po wymieszaniu, ale wystarczy ją odstawić na około 5 minut, po tym czasie zacznie ładnie tężeć, jednak ten proces należy kontrolować, aby masa zbytnio nie zgęstniała.

Poncz:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka spirytusu (niekoniecznie)
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do ostudzonej dodajemy spirytus, mieszamy. 

Składanie ciasta:

Zimny biszkopt mocno ponczujemy, wykładamy krem maślany, a na to masę kawową. Całość możemy posypać kakao albo ,,Cappuccino''.



Smacznego.


26 komentarzy :

  1. Bardzo fajne kawowe posmaki, lubię słodkości z taką nutą. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sam widok kiszki grają mi marsza ^^ wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pięknie się prezentuje i myślę, że smakuje tak samo jak wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie warstwy wyglądają bardzo apetycznie, jednak my nawet cappuccino unikamy :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wypieki z dodatkiem kawy :) Jeszcze jak tak ładnie wyglądają... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszne ciasto :) mniam.....

    OdpowiedzUsuń
  7. choć sama nigdy nie robiłam takiego ciasta, to moja mama często je przygotowuje. Co masy dodaje jednak mleko w proszku i serki waniliowe... naprawdę ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie robiłam takiej masy, jak będę robiła kiedyś powtórkę tego ciasta, to chętnie wypróbuję Twoją propozycję :)

      Usuń
  8. Ja też rzadko piję kawę, a taką zwykłą, mocną jeszcze rzadziej :) Ale ciasto jest wspaniałe! Oj, zjadłabym takie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarnej nie piłam jeszcze nigdy w swoim życiu :). A ciasto jest bardzo smaczne i lekko kawowe, za sprawą Cappuccino, oczywiście :)

      Usuń
  9. Ciasto świetnie się prezentuje, na pewno smakuje również wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wybornie, na pewno jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Te Twoje ciacha wyglądają jak z cukierni! Przepiękne i na pewno równie pyszne, następnym razem jak będę chciała zadziwić gości to na pewno sięgnę po ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam i jest pyszne! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje smaki :)) Takie ciasta uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo okazale, ale trochę nie moje smaki (nie lubię kremów maślanych i naponczowanego biszkoptu :P)
    A kawy piję tylko zbożowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda niesamowicie! ;) Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie spróbowałbym Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie spróbowałbym Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne ciacho, równiutkie warstwy kremów- naprawdę zachęca do zjedzenia! A ja uwielbiam każdy rodzaj kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, w takim razie to ciasto jest idealne dla Ciebie :)

      Usuń