sobota, 15 sierpnia 2015

Ciasteczka rabarbarowe

Pyszne ciasteczka z rabarbarem i gorzką czekoladą, idealne połączenie słodko-kwaśnych smaków. Są niezwykle szybkie do przygotowania, nie potrzebujemy miksera, tylko łyżkę oraz trzepaczkę. Jedynie troszkę długo się pieką, ale warto, gdyż smak to wynagradza. Ciasteczka wychodzą chrupkie z brzegu, a miękkie w środku, takie lubię najbardziej. Jeśli nie mamy świeżego rabarbaru z powodzeniem możemy użyć mrożonego. W tym celu wcześniej wyciągamy rabarbar, rozmrażamy go na sitku, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy kuchenny i odsączamy z nadmiaru wody.  Dalej postępujemy, według przepisu.


Składniki:
  • 90 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 140 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g świeżego rabarbaru lub mrożonego
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o długości około 0,5- 1 cm. Masło przekładamy do małego garnuszka, wsypujemy cukier i ciągle mieszając na małym płomieniu rozpuszczamy masło. Odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonego masła z cukrem dodajemy jajko, mleko i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia składników. 
W osobnej miseczce łączymy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną na grubą kostkę gorzką czekoladę. 
Płynne składniki łączymy z suchymi i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojony rabarbar, mieszamy.
Przy pomocy dwóch łyżeczek wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy spory odstęp, gdyż mocno rozpływają się na boki podczas pieczenia. 
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 10 minut w 190 st.C. Kolejno zmniejszamy temperaturę do 100 st.C. i pieczemy dalej 15- 20 minut.



Smacznego.

Źródło przepisu

22 komentarze :

  1. uwielbiam takie maleństwa- można je chrupać bez końca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Renatko, ja ogólnie uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasteczka :)

      Usuń
  2. Super pomysł, z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie rabarbar musi iść w parze z jabłkiem, a najlepiej jak są zatopione w puszystej drożdżówce z kruszonką. Do tego jeszcze kubek kawy... no, teraz herbaty, i jestem w niebie.

    Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam drożdżówkę z rabarbarem, jest najlepsza :) A rabarbaru z jabłkiem jeszcze nie łączyłam, może w przyszłym roku, jak będzie świeży rabarbar to z chęcią spróbuję takiego połączenia :)

      Usuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają ciasteczka! Rabarbar bardzo lubię, więc myślę, że na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ciasteczka te są smaczne, mało słodkie, a rabarbar z gorzką czekoladą bardzo fajnie się łączy :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny pomysł na ciasteczka. Ciasteczek z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne :)
    Wyglądają tak kolorowo i są bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne takie małe kąski, niestety u mnie wszystko wyschło...trzeba czekać na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię takie słodko - kwaśne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne ciasteczka, z rabarbarem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne te Twoje ciasteczka! takich jeszcze nie jadłam, choć mam w jakiejś gazetce przepis, ale jakoś tak zeszło i nie zrobiłam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam koniecznie zrobić, myślę, że Ci posmakują :)

      Usuń
  10. Robiłyśmy mnóstwo wypieków z rabarbarem ale takich smakowitych ciastek jeszcze nie :P Szkoda, że nie mamy ani świeżego ani mrożonego :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie smaki. Kradnę jedno!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko co z rabarbarem jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm...warto wykorzystać końcówkę rabarbaru i takie upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Martuś, bo na rabarbar znowu będziemy czekać cały rok :). Ja sobie woreczek zamroziłam :)

      Usuń
  14. Super ciasteczka:)
    Częstuję się jednym:)

    OdpowiedzUsuń