Jabłkowe ciasteczka owsiane
Bardzo zdrowe i sycące ciasteczka, które możną podjadać, w pracy bądź w szkole, można je moczyć w herbatce lub popijać zimnym mlekiem.:)
Ciasteczka te są bardziej jabłkowe (przypominają trochę w smaku szarlotkę) niż owsiane, dzięki temu wychodzą bardzo wilgotne. Możemy do nich dodać swoje ulubione bakalie. Ciasteczka należy przechowywać w metalowej puszce, zachowują świeżość przez około tydzień-o ile ich wcześniej nie zjecie:)
Polecam je szczególnie osobom, które dbają o linię, są one mało kaloryczne i zawierają dużo błonnika.
Składniki: (na 16 dużych ciastek)
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 150 g rodzynek
- 3 duże, twarde jabłka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 40 ml oleju rzepakowego (3 łyżki)
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki mielonych orzechów
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 5 suszonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę 0,5x0,5 cm a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami. Kiedy składniki są dobrze wymieszane z powstałej masy formujemy placuszki o średnicy około 6-7 cm. Gdyby masa była zbyt sucha i się nie chciała sklejać, należy dodać więcej wody lub mleka, jeśli zbyt mokra i lejąca, dodać nieco więcej płatków lub mąki dla zagęszczenia. Ciasteczka najlepiej formować zwilżonymi dłońmi.
Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w 180 st.C., do zrumienienia. Ciepłe są dość miękkie, więc ze zdjęciem ich z blachy lepiej poczekać aż przestygną. Na drugi dzień ponownie stają się miękkie.
Smacznego.
Pysznie Angeliko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńJakie zdrowe te ciasteczka, pycha!
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka u nas nigdy za długo samotne nie poleżą :D
OdpowiedzUsuńU mnie również, zawsze z mamą zjadamy najwięcej, bo brat z tatą nie przepadają za takimi eksperymentami :)
UsuńBardzo fajne ciastka :)
OdpowiedzUsuńAngelika ciasteczka samo dobro :)
OdpowiedzUsuńFajne, zdrowe ciasteczka
OdpowiedzUsuńOwsiane = wspaniałe <3 i na dodatek z jabłkami - świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńJak dużo składników ale widzę warto. Ciasteczka idealnie są dla mnie.
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła kilka :)
oj tak, jabłka i płatki owsiane to połączenie wręcz idealne ! super pomysł :)
OdpowiedzUsuńOoo! Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńmuszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka, z chęcią bym pochrupała:)
OdpowiedzUsuńSmaczne, oj smaczne ciasteczka, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zdrowe, domowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńpoproszę z przesyłką
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy Maju, tylko musiałbym je kolejny raz upiec ;)
Usuń