środa, 24 czerwca 2015

Jabłkowe ciasteczka owsiane

Bardzo zdrowe i sycące ciasteczka, które możną podjadać, w pracy bądź w szkole, można je moczyć w herbatce lub popijać zimnym mlekiem.:)
Ciasteczka te są bardziej jabłkowe (przypominają trochę w smaku szarlotkę) niż owsiane, dzięki temu wychodzą bardzo wilgotne. Możemy do nich dodać swoje ulubione bakalie. Ciasteczka należy przechowywać w metalowej puszce, zachowują świeżość przez około tydzień-o ile ich wcześniej nie zjecie:)
Polecam je szczególnie osobom, które dbają o linię, są one mało kaloryczne i zawierają dużo błonnika. 


Składniki: (na 16 dużych ciastek)
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 150g rodzynek
  • 3 duże, twarde jabłka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki brązowego cukru 
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 40 ml oleju rzepakowego (3 łyżki)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mielonych orzechów 
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 5 suszonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę 0,5x0,5 cm a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami. Kiedy składniki są dobrze wymieszane z powstałej masy formujemy placuszki o średnicy około 6-7 cm. Gdyby masa była zbyt sucha i się nie chciała sklejać, należy dodać więcej wody lub mleka, jeśli zbyt mokra i lejąca, dodać nieco więcej płatków lub mąki dla zagęszczenia. Ciasteczka najlepiej formować zwilżonymi dłońmi. 
Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy około 20 minut w 180 st.C., do zrumienienia. Ciepłe są dość miękkie, więc ze zdjęciem ich z blachy lepiej poczekać aż przestygną. Na drugi dzień ponownie stają się miękkie.



Smacznego.

20 komentarzy :

  1. Takie ciasteczka u nas nigdy za długo samotne nie poleżą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również, zawsze z mamą zjadamy najwięcej, bo brat z tatą nie przepadają za takimi eksperymentami :)

      Usuń
  2. Owsiane = wspaniałe <3 i na dodatek z jabłkami - świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dużo składników ale widzę warto. Ciasteczka idealnie są dla mnie.
    Z chęcią bym zjadła kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak, jabłka i płatki owsiane to połączenie wręcz idealne ! super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo! Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasteczka, z chęcią bym pochrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne, oj smaczne ciasteczka, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie zdrowe, domowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy Maju, tylko musiałbym je kolejny raz upiec ;)

      Usuń