wtorek, 2 czerwca 2015

Pawełek

Po ponad tygodniowej przerwie zapraszam Was na pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie Pawełek. Składa się one z czekoladowego biszkoptu nasączonego ponczem kawowym, który dodaje wilgoci oraz smak i zapach kawy, ale jednak nie jest on dominujący w całym cieście. Masa jest wykonana na bazie batonów ,,Pawełek'', a całość udekorowana wiórami z czekolady. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania i niezbyt skomplikowane. A smakuje naprawdę świetnie-masa dzięki batonom, ma swój niepowtarzalny smak i nie jest bardzo słodka. 
Myślę, że takie ciasto przypadło by do do gustu, wszystkim Pawłom :)
A tymczasem życzę Wam udanego, miłego i słonecznego długiego weekendu :)

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy partiami cukier i cały czas miksujemy.  Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.  Obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy i wsypujemy w dwóch porcjach do masy jajecznej, po czym delikatnie za pomocą łyżki mieszamy całość, aż składniki się połączą. 
Biszkopt przelewamy na blachę o wymiarach 36 x 24 cm. 
Pieczemy około 25 minut w 180 st.C. 


Krem:
  • 3 batoniki "Pawełek" z nadzieniem toffi
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200g miękkiego masła
Do garnuszka o grubym dnie wrzucamy połamaną czekoladę, batoniki, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Gotujemy, aż czekolada się rozpuści, a całość zacznie wrzeć, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa wyjdzie płynna-taka ma być, proszę się nie przejmować. 
Miękkie masło miksujemy na puszystą, jasną masę, a następnie nie przestając miksować powoli dodajemy wystudzoną czekoladową masę, jednak należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo, aby krem się nie zważył.

Dodatkowo:
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka  gorącej wody (rozpuszczamy w nie kawę)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji
 Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty i nasączamy ostudzoną kawą. Na dolny blat wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy go drugim blatem i rozsmarowujemy pozostały krem. Wierzch oprószamy startą czekoladą. Odstawiamy do schłodzenia.




Smacznego.

27 komentarzy :

  1. Ale fajne ciacho. Zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, uwielbiam Pawełki! Muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak apetycznie, że nawet pomimo obecności kawowego smaku to kawałek byśmy z chęcią spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję, że to coś mocno czekoladowego i chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto głównie dla wielbicieli czekolady, bo jest jej sporo :)

      Usuń
  6. Piękne ciacho , mam nadzieję że się załapałam na kawałek :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a ciasta to jeszcze troszkę zostało :)

      Usuń
  7. Tego ciacha nie znam, a już wiem że będzie naszym ulubionym:D
    przepis zapisuję i nie omieszkam wykorzystać w najbliższym czasie:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania, również pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Czekoladowe ciasta lubię najbardziej, a Twoje wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda super i piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam :):) pyszności :) kolejne cudo :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczne ciasto - zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, a ciasto jest naprawdę smaczne i godne uwagi :)

      Usuń
  12. Pyszne! Raj dla wielbicieli kawy i czekolady (czyli dla mnie) :)).

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety rzadko piekę ciasta, więc chętnie bym się wprosiła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu, u mnie ciasto obowiązkowo jest w weekend i czasami w tygodniu :)

      Usuń
  14. Przepysznie wygląda to ciasto, no i tak ma na imię mój mąż, stąd mam słabość do Pawełków :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, może kiedyś upieczesz Pawełka dla Pawła? =D

      Usuń
  15. Intrygujący, szczególnie masa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie słyszałam o nim, ale wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przepis na to ciasto znalazłam u mamy w zeszycie, ale szukałam jeszcze inspiracji w internecie i połączyłam te dwa przepisy :)

      Usuń