Miodownik



Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny. Znane również pod nazwą ciasto grysikowe lub ciasto czeskie. Kasza manna w całym cieście nie jest w żaden sposób wyczuwalna. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed planowanym zjedzeniem, gdyż spody do ciast zrobione są na bazie miodu i po upieczeniu są miękkie, ale po chwili zaczynają się robić twarde. Po przełożeniu ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, a po zmięknięciu miodowych blatów przenieść do lodówki. Polecam ten wypiek przygotować na święta Bożego Narodzenia lub inną ważną uroczystość. 

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/4 kostki margaryny 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 3 łyżki miodu 
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżka kakao 
Cukier ucieramy tłuczkiem dodajemy po jednym jajku. Śmietanę mieszamy z miodem i wlewamy do utartego ciasta. Łączymy składniki. Na stolnicę wsypujemy 3 i 1/2 szklanki maki z sodą, robimy dołeczek i wlewamy mieszankę jajeczną, mieszamy i zagniatamy z resztą mąki (1/2 szklanki). Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i przekładamy do blachy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy każdą osobną przez 15 minut w 180 st. C. Do jednej wsypujemy kakao i też pieczemy w takiej samej formie.

Krem:
  • 1 l mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3/4 szklanki kaszy manny 
  • 5 kropli olejku migdałowego 
  • 250 g masła 
Gotujemy mleko z cukrem, do zagotowanego mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy około 5 minut do zgęstnienia. Studzimy. Mikserem ucieramy masło i dodajemy porcjami ostudzoną kaszkę. Na koniec dodajemy olejek i mieszamy. Krem dzielimy na dwie części i przekładamy miodownik tak, aby kakaowa płytka była w środku. Wierch miodownika polewamy polewą czekoladową.

Polewa: 
  • 100 g margaryny 
  • 50 g kakao 
  • 120 g cukru pudru 
  • 2 łyżki mleka 
Margarynę roztapiamy. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszamy, ale nie gotujemy. Polewamy ciasto polewą czekoladową. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowujemy w lodówce.




Smacznego.
/Przepis pochodzi z książki ,,Pory roku na talerzu'' Krystyny Gierszewskiej./

Komentarze

  1. Wygląda cudownie, pyszności :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodownik...ciasto pracochłonne ale cudowne :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, masz rację, trzeba trochę poćwiczyć cierpliwość przy tym cieście, bo trzeba poczekać, aż blaty miodowe zmiękną, zanim się zacznie jeść :)

      Usuń
  3. Na Miodownik zawsze się tylko wirtualnie napatrzymy ale nigdy jeszcze nie zdecydowałyśmy się go zrobić :P Lubimy takie warstwowe ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. tradycyjne smaczne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto lubi cała moja rodzinka, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda. Poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeszcze Marzenko znajdzie się dla Ciebie kawałeczek :)

      Usuń
  7. Pyszne ciasto, u mnie w domu pojawia się często na święta bożonarodzeniowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również na święta, bo to jest ciasto bardziej bożonarodzeniowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je upiec bez żadnego święta czy okazji, bo jest bardzo pyszne :)

      Usuń
  8. Super! Dawno takiego ciasta nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie to ciasto, mam znim wiele cudnych wspomnień

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne ciasto i można je zrobić parę dni wcześniej by zmiękło, co jest dużym plusem.

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie to wygląda i jakie wysokie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam miodownika... Wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. piękna, błyszcząca polewa jest ogromnym atutem ciasta, a Twoja prezentuje się rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, polewa ta naprawdę jest rewelacyjna, bardzo ją polecam :)

      Usuń
  14. Uwielbiam miodownik :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiamy miodownik i robię dość często- a to że pracochłonne mi nie przeszkadza, bo wynagradza swoim smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Im starsze ciasto tym lepsze. Miodowniki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przypomniałaś mi o tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam to ciasto, pyszne jest, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham miodownik z kaszą manną! Twój wygląda znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jadłam nie raz to ciasto,jednak sama nie piekłam,muszę w końcu sama zabrać się do roboty.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Miałam wiele podejść do pieczenia tego ciasta.Zbierałam produkty, szukałam przepisów, układałam wszystko w głowie i jakoś tak nigdy nie doszło to do skutku. Piekę duuużo ciast, ale przed tym wyjątkowo czuję niepokój ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niepotrzebnie Anitko, bo nie jest bardzo skomplikowane, używamy do niego samych podstawowych składników i też nie jest bardzo pracochłonne ;).

      Usuń

Prześlij komentarz