piątek, 1 maja 2015

Miodownik


Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny. Znane również pod nazwą ciasto grysikowe lub ciasto czeskie. Kasza manna w całym cieście nie jest w żaden sposób wyczuwalna. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed planowanym zjedzeniem, gdyż spody do ciast zrobione są na bazie miodu i po upieczeniu są miękkie, ale po chwili zaczynają się robić twarde. Po przełożeniu ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, a po zmięknięciu miodowych blatów przenieść do lodówki. Polecam ten wypiek przygotować na święta Bożego Narodzenia lub inną ważną uroczystość. 


Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
Cukier ucieramy tłuczkiem dodajemy po jednym jajku. Śmietanę mieszamy z miodem i wlewamy do utartego ciasta. Łączymy składniki. Na stolnicę wsypujemy 3 i 1/2 szklanki maki z sodą, robimy dołeczek i wlewamy mieszankę jajeczną, mieszamy i zagniatamy z resztą mąki (1/2 szklanki). Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i przekładamy do blachy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy każdą osobną przez 15 minut w 180st. C. Do jednej wsypujemy kakao i też pieczemy w takiej samej formie.

Krem:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 250 g masła
Gotujemy mleko z cukrem, do zagotowanego mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy około 5 minut do zgęstnienia. Studzimy. Mikserem ucieramy masło i dodajemy porcjami ostudzoną kaszkę. Na koniec dodajemy olejek i mieszamy. Krem dzielimy na dwie części i przekładamy miodownik tak, aby kakaowa płytka była w środku. Wierch miodownika polewamy polewą czekoladową.

Polewa:
  • 100 g margaryny
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
Margarynę roztapiamy. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszamy, ale nie gotujemy. Polewamy ciasto polewą czekoladową. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowujemy w lodówce.





Smacznego.

/Przepis pochodzi z książki ,,Pory roku na talerzu'' Krystyny Gierszewskiej./

30 komentarzy :

  1. Wygląda cudownie, pyszności :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodownik...ciasto pracochłonne ale cudowne :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, masz rację, trzeba trochę poćwiczyć cierpliwość przy tym cieście, bo trzeba poczekać, aż blaty miodowe zmiękną, zanim się zacznie jeść :)

      Usuń
  3. Na Miodownik zawsze się tylko wirtualnie napatrzymy ale nigdy jeszcze nie zdecydowałyśmy się go zrobić :P Lubimy takie warstwowe ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto lubi cała moja rodzinka, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda. Poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeszcze Marzenko znajdzie się dla Ciebie kawałeczek :)

      Usuń
  6. Pyszne ciasto, u mnie w domu pojawia się często na święta bożonarodzeniowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również na święta, bo to jest ciasto bardziej bożonarodzeniowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je upiec bez żadnego święta czy okazji, bo jest bardzo pyszne :)

      Usuń
  7. Lubie to ciasto, mam znim wiele cudnych wspomnień

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne ciasto i można je zrobić parę dni wcześniej by zmiękło, co jest dużym plusem.

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie to wygląda i jakie wysokie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam miodownika... Wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękna, błyszcząca polewa jest ogromnym atutem ciasta, a Twoja prezentuje się rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, polewa ta naprawdę jest rewelacyjna, bardzo ją polecam :)

      Usuń
  12. Uwielbiam miodownik :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy miodownik i robię dość często- a to że pracochłonne mi nie przeszkadza, bo wynagradza swoim smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Im starsze ciasto tym lepsze. Miodowniki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypomniałaś mi o tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam to ciasto, pyszne jest, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham miodownik z kaszą manną! Twój wygląda znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jadłam nie raz to ciasto,jednak sama nie piekłam,muszę w końcu sama zabrać się do roboty.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Miałam wiele podejść do pieczenia tego ciasta.Zbierałam produkty, szukałam przepisów, układałam wszystko w głowie i jakoś tak nigdy nie doszło to do skutku. Piekę duuużo ciast, ale przed tym wyjątkowo czuję niepokój ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niepotrzebnie Anitko, bo nie jest bardzo skomplikowane, używamy do niego samych podstawowych składników i też nie jest bardzo pracochłonne ;).

      Usuń