Miodownik
Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny. Znane również pod nazwą ciasto grysikowe lub ciasto czeskie. Kasza manna w całym cieście nie jest w żaden sposób wyczuwalna. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed planowanym zjedzeniem, gdyż spody do ciast zrobione są na bazie miodu i po upieczeniu są miękkie, ale po chwili zaczynają się robić twarde. Po przełożeniu ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, a po zmięknięciu miodowych blatów przenieść do lodówki. Polecam ten wypiek przygotować na święta Bożego Narodzenia lub inną ważną uroczystość.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki miodu
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
Cukier ucieramy tłuczkiem dodajemy po jednym jajku. Śmietanę mieszamy z miodem i wlewamy do utartego ciasta. Łączymy składniki. Na stolnicę wsypujemy 3 i 1/2 szklanki maki z sodą, robimy dołeczek i wlewamy mieszankę jajeczną, mieszamy i zagniatamy z resztą mąki (1/2 szklanki). Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i przekładamy do blachy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy każdą osobną przez 15 minut w 180 st. C. Do jednej wsypujemy kakao i też pieczemy w takiej samej formie.
Krem:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 5 kropli olejku migdałowego
- 250 g masła
Gotujemy mleko z cukrem, do zagotowanego mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy około 5 minut do zgęstnienia. Studzimy. Mikserem ucieramy masło i dodajemy porcjami ostudzoną kaszkę. Na koniec dodajemy olejek i mieszamy. Krem dzielimy na dwie części i przekładamy miodownik tak, aby kakaowa płytka była w środku. Wierch miodownika polewamy polewą czekoladową.
Polewa:
- 100 g margaryny
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Margarynę roztapiamy. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszamy, ale nie gotujemy. Polewamy ciasto polewą czekoladową. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowujemy w lodówce.
Smacznego.
/Przepis pochodzi z książki ,,Pory roku na talerzu'' Krystyny Gierszewskiej./
Wygląda cudownie, pyszności :):)
OdpowiedzUsuńMiodownik...ciasto pracochłonne ale cudowne :) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję, masz rację, trzeba trochę poćwiczyć cierpliwość przy tym cieście, bo trzeba poczekać, aż blaty miodowe zmiękną, zanim się zacznie jeść :)
UsuńNa Miodownik zawsze się tylko wirtualnie napatrzymy ale nigdy jeszcze nie zdecydowałyśmy się go zrobić :P Lubimy takie warstwowe ciasta :D
OdpowiedzUsuńtradycyjne smaczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto lubi cała moja rodzinka, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Poproszę kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeszcze Marzenko znajdzie się dla Ciebie kawałeczek :)
UsuńPyszne ciasto, u mnie w domu pojawia się często na święta bożonarodzeniowe :)
OdpowiedzUsuńU mnie również na święta, bo to jest ciasto bardziej bożonarodzeniowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je upiec bez żadnego święta czy okazji, bo jest bardzo pyszne :)
UsuńWyszedł Ci idealnie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Dawno takiego ciasta nie jadłam
OdpowiedzUsuńLubie to ciasto, mam znim wiele cudnych wspomnień
OdpowiedzUsuńFajne ciasto i można je zrobić parę dni wcześniej by zmiękło, co jest dużym plusem.
OdpowiedzUsuńfajnie to wygląda i jakie wysokie!:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam miodownika... Wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńpiękna, błyszcząca polewa jest ogromnym atutem ciasta, a Twoja prezentuje się rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, polewa ta naprawdę jest rewelacyjna, bardzo ją polecam :)
UsuńBardzo go lubimy :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam miodownik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Uwielbiamy miodownik i robię dość często- a to że pracochłonne mi nie przeszkadza, bo wynagradza swoim smakiem:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńIm starsze ciasto tym lepsze. Miodowniki są pyszne.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o tym cieście :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, pyszne jest, mniam :)
OdpowiedzUsuńKocham miodownik z kaszą manną! Twój wygląda znakomicie!!!
OdpowiedzUsuńCudowne wspomnienie z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńJadłam nie raz to ciasto,jednak sama nie piekłam,muszę w końcu sama zabrać się do roboty.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMiałam wiele podejść do pieczenia tego ciasta.Zbierałam produkty, szukałam przepisów, układałam wszystko w głowie i jakoś tak nigdy nie doszło to do skutku. Piekę duuużo ciast, ale przed tym wyjątkowo czuję niepokój ;/
OdpowiedzUsuńNiepotrzebnie Anitko, bo nie jest bardzo skomplikowane, używamy do niego samych podstawowych składników i też nie jest bardzo pracochłonne ;).
Usuń