piątek, 22 maja 2015

Kruche kieszonki z pieczarkami i żółtym serem


Chrupiące, wypełnione po brzegi farszem kieszonki na bazie ciasta kruchego. Stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego, ale również z powodzeniem mogą być samodzielnym daniem. W miarę szybkie do przygotowania. W wersji dla zabieganych, ciasto kruche można zamienić na francuskie. Przygotowanie tego dania najlepiej zacząć od zrobienia farszu, a kolejno zagnieść ciasto kruche.
Podawać na zimno lub na gorąco:)

Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 kopiaste łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 100 gramów zimnego masła
  • 1 żółtko
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia, wrzucamy zimne masło, siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części, jedną z nich zostawiamy na blacie, inne zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach 
  • sól (mało)
  • czarny pieprz (sporo)
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia warzywa, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do miseczki do wystygnięcia.
Kiedy farsz wystygnie wrzucamy starty ser, mieszamy i przyprawiamy.

Dodatkowo:
  • 1 żółtko do posmarowania
Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm na omączonym blacie. Wykrawamy kwadraty o boku 8cm.
Na środek każdego kładziemy 1 kopiastą łyżeczkę farszu, składamy na pół i lekko zalepiamy wyrównując brzegi.
Potem krawędzie dodatkowo dociskamy widelcem. Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem.



Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C pieczemy około 20 minut,do uzyskania złotego koloru.
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem z lodówki, do wykończenia farszu.





Smacznego.
Źródło przepisu

20 komentarzy :

  1. Ale fajne. Z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo lubię takie przekąski. Często gdy brak czasu ratuje się francuskim ciastem, też się świetnie nadaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, francuskie ciasto zawsze jest niezawodne i bardzo skraca nam czas pracy ;)

      Usuń
  3. Wyglądają mega smacznie, z chęcią skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania ;)

      Usuń
  4. Mniam..swietny pomysł. ulubione połaczenie smakowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser żółty i pieczarki bardzo lubię, do krokietów też robię takie nadzienie :)

      Usuń
  5. Pyszności :) i jak pięknie się prezentują :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super są.Idealnie się sprawdzają z barszczykiem;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. "Kradnę" jedną :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne te kieszonki, z chęcią bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam podobne tylko z ciasta francuskiego :D pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne te kieszonki, też znam raczej wersję z ciastem francuskim ;)

    OdpowiedzUsuń