Kruche kieszonki z pieczarkami i żółtym serem
Chrupiące, wypełnione po brzegi farszem kieszonki na bazie ciasta kruchego. Stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego, ale również z powodzeniem mogą być samodzielnym daniem. W miarę szybkie do przygotowania. W wersji dla zabieganych, ciasto kruche można zamienić na francuskie. Przygotowanie tego dania najlepiej zacząć od zrobienia farszu, a kolejno zagnieść ciasto kruche.
Podawać na zimno lub na gorąco:)
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 kopiaste łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- 100 gramów zimnego masła
- 1 żółtko
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia, wrzucamy zimne masło, siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części, jedną z nich zostawiamy na blacie, inne zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Farsz:
- 1 duża cebula
- 0,5 kg pieczarek
- 1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach
- sól (mało)
- czarny pieprz (sporo)
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia warzywa, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do miseczki do wystygnięcia.
Kiedy farsz wystygnie wrzucamy starty ser, mieszamy i przyprawiamy.
Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania
Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm na omączonym blacie. Wykrawamy kwadraty o boku 8 cm.
Na środek każdego kładziemy 1 kopiastą łyżeczkę farszu, składamy na pół i lekko zalepiamy wyrównując brzegi.
Potem krawędzie dodatkowo dociskamy widelcem. Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C pieczemy około 20 minut,do uzyskania złotego koloru.
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem z lodówki, do wykończenia farszu.
Smacznego.
Ale fajne. Z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię takie przekąski. Często gdy brak czasu ratuje się francuskim ciastem, też się świetnie nadaje.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, francuskie ciasto zawsze jest niezawodne i bardzo skraca nam czas pracy ;)
UsuńWyglądają mega smacznie, z chęcią skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania ;)
UsuńTo nie może być niedobre! xD
OdpowiedzUsuńMniam..swietny pomysł. ulubione połaczenie smakowe
OdpowiedzUsuńSer żółty i pieczarki bardzo lubię, do krokietów też robię takie nadzienie :)
UsuńPyszności :) i jak pięknie się prezentują :):)
OdpowiedzUsuńApetyczne!.
OdpowiedzUsuńSuper są.Idealnie się sprawdzają z barszczykiem;)
OdpowiedzUsuńAleż smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńAleż smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńo to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne :)))))))))))))))
OdpowiedzUsuń"Kradnę" jedną :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFantastyczne te kieszonki, z chęcią bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńrobiłam podobne tylko z ciasta francuskiego :D pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńFajne te kieszonki, też znam raczej wersję z ciastem francuskim ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis! Akurat mam pieczarki usmażone z cebulką i napoczętą śmietanę :D
OdpowiedzUsuń