wtorek, 30 grudnia 2014

Makowiec zawijany

Kolejny przepis na poświąteczne ciasto, które królowało u mnie na bożonarodzeniowym stole. Jest to przepis na przepyszny i tradycyjny makowiec z zeszytu mojej mamy. Według mnie jest to najszybsza wersja makowca, która miałam okazję testować. Nie czekamy w nim na wyrośnięcie zaczynu, jedynie rozcieramy drożdże z cukrem pudrem. Margarynę dodajemy całą, bez rozpuszczania. Ciasto rośnie nam około 1 godziny. Na samym końcu makowiec lukrujemy lub polewamy polewą. A sam makowiec wychodzi mięciutki, bardzo wilgotny i długo utrzymuje świeżość. 
Ja do swojego makowca użyłam masy makowej z puszki, ale to tylko ze względu na to, że miałam mało czasu przed świętami, a pracy było dużo. Następnym razem postaram się zrobić makowiec z samodzielnie przygotowaną masą makową :)
Jest to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia :)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 100 g drożdży
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 g margaryny
  • cukier wanilinowy (8 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy makowej
Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę pokrojoną na małe kawałki. Do drożdży dodajemy cukier, rozcieramy, przelewamy do mąki i margaryny, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.  Przekładamy do miseczki, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części (z podanych proporcji wyjdą 3 makowce), rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy jak roladę. Każdy z makowców przenosimy na papier do pieczenia, zawijamy w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Pieczemy w 190 st.C. przez 30-40 minut.
Po upieczeniu makowce lukrujemy.
Lukier:
  • 1,5 szklanka cukru pudru
  • 5-6 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypujemy do miseczki. Rozcieramy z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodajemy odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypujemy cukru pudru.




6 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie, muszę się w końcu przełamać i też taki zawijany upiec, bo takie lubię najbardziej, a jakoś mam stracha, że mi nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jak robiłam kiedyś dawno temu pierwszy raz makowca, też się bałam, ogólnie to nawet bałam się zrobić ciasto drożdżowe, ale na prawdę wystarczy się przełamać, zrobić jeden raz, a potem będzie już szło. Teraz ciasto drożdżowe stało się jednym z moich ulubionych :)
      Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. Badzo lubię makowce, super Ci wyszedł :-) szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

      Usuń
  3. Piękny makowiec. Uwielbiam :)
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń