piątek, 5 grudnia 2014

Syrop piernikowy


Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc chciałabym Wam podać przepis na syrop piernikowy, który będzie świetnym dodatkiem do kawy lub do kubka gorącej czekolady. Możecie również przygotować go, przelać do ozdobnej szklanej buteleczki i podarować komuś w prezencie :)
Ważne jest to, aby użyć domowej przyprawy do piernika lub kupnej, ale bez mąki w składzie, bo za bardzo zagęści nam syrop i nie będzie chciał się rozpuścić w połączeniu, np. z kawą.
Syrop ten przygotujemy zaledwie w kilka minut. :)

Składniki:
  • 300 ml wody
  • 200 g cukru    
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Wodę łączymy z cukrem i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę i ponownie dość często mieszając gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę. Gorący syrop odstawiamy na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły, a następnie przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.   
Syrop ma konsystencję tężejącej galaretki, ale w kontakcie z gorącą kawą rozpuszcza się bez problemu. 

Smacznego.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz