poniedziałek, 3 listopada 2014

Salceson z jabłkami



Nazwa wskazuje nam na wyrób mięsny, ale jest ona myląca, gdyż jest to ciasto z jabłkami, cynamonem i kakao :) Do przygotowania w zaledwie 15 minut, począwszy od pokrojenia jabłek, wymieszania ciasta i wstawienia go po piekarnika. W smaku jest wilgotne oraz mięciutkie od dodatku jabłek, może niezbyt słodkie, ale mnie to jednak nie przeszkadza, gdyż czasami warto zjeść mało kaloryczne wypieki :)
W wersji na bogato możemy nasz salceson oblać polewą czekoladową.


Składniki :
  • 4 sztuki średniej wielkości jabłek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obieramy i kroimy na małą kostkę. 
W misce mieszamy mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy olej oraz partiami wsypujemy mąkę. Dodajemy jabłka i delikatnie łączymy składniki ze sobą, za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 30 x 20 cm wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut w 180 st.C.





Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz