środa, 26 listopada 2014

Bajaderka

Ulubione ciasto mojego brata, specjalnie pieczone na jego zamówienie :)
Bajaderka jak dla mnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, bo wtedy upiekłam je pierwszy raz. Piekę je raz do roku i to właśnie w sezonie przedświątecznym :)
Wiem, że bajaderka jest pieczona z resztek ciast, moja jest na kruchym cieście, a w masie znajduje się pokruszone kruche ciasto, które przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Możecie do jego przygotowania użyć ulubionych bakalii. Masa wychodzi bardzo gęsta, ale taka ma właśnie być. Jak dla mnie te ciasto smakuje jak dobre, aromatyczne batoniki z bakaliami. Bardzo wam polecam upiec przed świętami. :)


Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki 
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki  śmietany 18% (opcjonalnie, jeśli byłyby problemy z zagnieceniem ciasta)
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut do lodówki. 
Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy je na stolnicy lekko podsypanej mąką. Wykładamy nim 2 prostokątne blachy o wymiarach 31 x 21 cm.
Pierwszy blat ciasta pieczemy 25 minut w 200 st.C. 
Drugi blat ciasta pozostawiamy w tej samej temperaturze, ale pieczemy 10 minut dłużej, czyli 35 minut. 
Ciasto studzimy. To, które piekło się dłużej kruszymy i zużywamy do masy.

Masa:

  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka (wcześniej całe jajka sparzone we wrzątku)
  • 100 g gorzkiej czekolady (startej na tarce o średnich oczkach)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych  orzechów włoskich
  • 1 łyżka spirytusu lub kilka kropli aromatu rumowego
Ucieramy masło z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy startą czekoladę i pokruszone ciasto, wlewamy spirytus, wsypujemy bakalie i mieszamy. Masę wykładamy na wystudzonym cieście.

Polewa:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki polewamy gotujmy 5 minut. Gorącą polewą polewamy ciasto.




Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz