czwartek, 13 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z kokosem

Bardzo spodobało mi się te ciasto ze względu na kulki kokosowe a'la rafaello schowane w cieście czekoladowym. Ciasto czekoladowe wychodzi bardzo wilgotne i mięciutkie. Kulki kokosowe przez parę dobrych godzin są twarde, więc lepiej z degustacją poczekać do następnego dnia, kiedy zmiękną :)
Na ciasto wyłożona jest masa maślana, a całość zdobi polewa, którą możemy pokryć całe ciasto albo zrobić esy-floresy.
Warto te ciasto przygotować, bo nie trzeba robić go zbyt długo, a efekt smakowy jak i wizualny jest jak najbardziej zaskakujący.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, cukier, wodę i kakao umieszczamy w garnku i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ostudzonej masy kakaowej dodajemy żółtka, mąkę, olej i proszek. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 36 x 23 cm wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Kulki kokosowe:
  • 2 białka
  • 150 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru. Wsypujemy kokos i mieszamy łyżką. Masę nakładamy łyżeczką na czekoladowe ciasto tak, by powstały małe kopczyki. 
Ja kulki kokosowe formowałam w rękach, masa ta wychodzi dość gęsta, więc nie było większych problemów z formowaniem.
Masę kokosową wykładamy na ciasto czekoladowe. Pieczemy około 45 minut w 180 st.C.

Masa:
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g masła
1/2 szklanki mleka odlewamy, mieszamy z dwoma rodzajami mąki, cukrami i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło miksujemy, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto.

Polewa:
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy i zagotowujemy. Lekko studzimy, następnie dekorujemy ciasto robiąc esy-floresy.


Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz