środa, 5 listopada 2014

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

W październiku obchodziłam 20 urodziny, jednak zamiast tradycyjnego tortu, zrobiłam przepyszne ciasto jabłkowo- kokosowe z polewą chałwową. Na dowód tego mogę podać, że w październiku zrobiłam je już 2 razy, co mnie się rzadko zdarza :)
Ciasto wychodzi bardzo miękkie i jest wilgotne od warstwy jabłek. Polewa chałwowa dodaje niepowtarzalnego smaku. Na nic innego bym jej nie zamieniła. Choć osobiście nie jestem fanką chałwy, gdyż jest dla mnie za słodka, to jednak w polewie smakuje wyśmienicie i nie jest już tak słodka. 
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy masa jabłkowa stężeje.

Składniki:
Ciasto:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 7 żółtek+ 2 białka 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki kakao
Masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i bez żadnych grudek, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w 2-3 porcjach, chwilę mieszamy. Pianę z 2 białek ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej wsypujemy kakao, mieszamy.

Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy cukier i mieszamy na lśniącą, gęstą pianę. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek, startych na tarce o dużych oczkach, jeśli będą miały dużo soku, odciskamy z nadmiaru
Na blaszkę o wymiarach 36 x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto czekoladowe, na to ciasto kokosowe, następnie równomiernie rozsypujemy starte jabłka i wykładamy ciasto białe, równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st.C, przez 45-55 minut.
Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą.


Polewa:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4  szklanki cukru
W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Dodajemy pokruszoną chałwę i mieszając czekamy, aż składniki ładnie się połączą. Masa szybko gęstnieje. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.


Smacznego.

Źródło przepisu

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz