Ciasto marchewkowe z kremem i polewą machewkową



Późną jesienią zawsze u mnie w domu gości na stole ciasto marchewkowe, mmm... moje ulubione warzywko :) Robiłam wiele wersji ciasta marchewkowego, poczynając od najprostszej wersji, bez żadnych dodatków, a kończąc na tej znanej i ulubionej przez wielu z serkiem śmietankowym. Ta ostatnia była moim faworytem, jednak po spróbowaniu tego ciasta zmieniłam zdanie :) 
Ciasto to jest obłędne, bardzo wilgotne od marchewki, z masą z serka mascarpone i śmietanki kremówki z delikatnym posmakiem cytryny. Polewa marchewkowa, czyli galaretko-krem wychodzi w bardzo ładnym marchewkowym kolorze, dzięki dodatkowi galaretki pomarańczowej. Całość nie jest za bardzo słodkie. 

Składniki:
Ciasto: 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2/3 szklanki oleju 
  • 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach 
Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodajemy na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
Marchewkę dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25 x 25 cm lub 23 x 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C. na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Następnie przekrajamy je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta wkładamy z powrotem do blaszki. 

Krem: 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 
  • 3-4 łyżki cukru pudru 
  • skórka starta z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy serek, skórkę z cytryny, sok i mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Na ciasto w blaszce wykładamy krem i przykrywamy go drugą połową ciasta, lekko dociskamy.

Polewa marchewkowa: 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 
  • 1 galaretka pomarańczowa 
  • 500 ml soku marchewkowego 
W 1/4 szklance soku marchewkowego rozrabiamy proszek budyniowy, pozostałą część soku zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową. Ciągle mieszając, gotujemy do zgęstnienia. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawiamy do przestygnięcia na około 15-20 minut. 
Ciepłą polewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy je na parę godzin, aż polewa stężeje.
Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.



Smacznego.


Komentarze

Prześlij komentarz